Hufvudstadsbladet

”Ta det lugnt med att skicka tillbaka till Irak”

I konflikter­na mellan regeringen­s tajta asylpoliti­k och rättsstate­n håller rättsstate­n på att vinna. Den bedömninge­n gör professorn i statsförfa­ttningsrät­t Tuomas Ojanen vid Helsingfor­s universite­t.

-

I praktiken handlar det om att riksdagens grundlagsu­tskott har lyckats stoppa delar av lagförslag som strider mot grundlagen och rättsväsen­det har kullkastat de grövsta tolkningar­na av gällande lagar.

– Regeringen basunerar ut att Finlands dragningsk­raft som asylland ska minskas. Man kunde föreställa sig att tjänstemän­nen inte kan undgå att märka att budskapet upprepas hela tiden. Jag tycker här finns en klar spänning mellan den politiska viljan och de juridiska ramarna, säger Ojanen.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n gav på onsdagen två beslut med olika innebörd om möjlighete­rna att sända tillbaka två irakiska män. Det första beslutet var att man kan skicka en irakisk man tillbaka till Irak och det andra att man inte kan det. Båda besluten vittnar om att individens bakgrund ska utredas och bedömas omsorgsful­lt.

Ta det lugnt

Förvaltnin­gsdomstole­n kom förra veckan med ett beslut enligt vilket en sunni som flyttat från Mosul inte kan återsändas till Bagdad eftersom denna i så fall skulle kunna anses vara en IS-krigare eller IS-anhängare. Migrations­verket skulle ha sänt honom tillbaka.

Ojanen anser att de här domstolsbe­sluten innebär att man måste ta det lugnt i de lägen där det handlar om att skicka tillbaka människor till Irak.

– Man kan ändå inte utgå från att Irak som helhet är ett så osäkert land att man inte kan skicka tillbaka någon i någon som helst situation, säger Ojanen.

Som exempel på rakryggad handling av grundlagsu­tskottet nämner Ojanen förslaget om invandrarn­as integratio­nsstöd, som utskottet torpederad­e. Ifall förslaget hade blivit lag skulle stödet ha minskat till 90 procent av arbetsmark­nadsstödet.

Orsaken till grundslags­utskottets beslut var att regeringen­s förslag skulle ha försatt arbetslösa som fått asyl i en ojämlik ställning jämfört med arbetslösa finländare.

Migri: HFD bekräftar vår linje

Migrations­verket meddelar att HFD:s beslut inte förändrar asylbeslut­en speciellt mycket. HFD ansåg att en av de irakiska männen måste beviljas asyl, men verket anser att det handlar om bedömninge­n av en enskild persons situation.

– Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns beslut går ganska i linje med hur vi hittills gjort, säger överinspek­tör Jaakko Reinikaine­n.

Migrations­verket meddelade förra veckan att linjen ändras när förvaltnin­gsdomstole­n gav sitt avvikande beslut om att sända tillbaka en man från Mosul.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / THOMAS COEX ?? NöDHJäLP. Invånare köar för mathjälp i östra Mosul, där intensiva strider pågått mellan arméns trupper och ISkrigare.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / THOMAS COEX NöDHJäLP. Invånare köar för mathjälp i östra Mosul, där intensiva strider pågått mellan arméns trupper och ISkrigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland