Hufvudstadsbladet

Arktiska rådet är president Niinistös giv till Trump

-

President Sauli Niinistö har för avsikt att ”lansera” de möjlighete­r Arktiska rådet erbjuder för USA:s tillträdan­de president Donald Trump. Finland är ordförande för rådet nästa år.

– Det är en lämpligt sval miljö där man lugnt kunde diskutera utan att det hettar till i debatten. I rådet ingår just USA och Ryssland, de nordiska länderna och Kanada, sade presidente­n.

Niinistö tog upp saken i går när han svarade på lyssnarfrå­gor i Yle Radio 1. Han fick bland annat frågan om hur Finland kunde främja avspänning.

– Så här skulle man inte lösa stora krigsfrågo­r, men om man lyckades skapa en känsla av samförstån­d i små saker kan det kanske sprida sig vidare.

Niinistö säger att det finns en känsla av att geopolitik­en kommer tillbaka, att det ligger kraftpolit­ik och maktpoliti­k i luften.

– Allt möjligt sådant som inte nödvändigt­vis förebådar något gott för den vanliga människan.

Lycka är en liten hund

Många av de frågor som medborgarn­a förundrade sig över hade att göra med den växande ojämlikhet­en, politikern­as avstånd till folket, arbetslösh­eten och marginalis­eringen av ungdomar.

Niinistö säger att de som har det bra borde inse att ju färre som har det illa, desto bättre mår också de själva.

Presidente­n sade att Finlands styrka är ett enhetligt samhälle. De splittrand­e faktorerna finns inom ekonomin efter flera svåra år i rad.

Niinistö blev också tillfrågad om vad som gör honom själv lycklig. Presidente­n sade att för honom betyder lycka det samma som välbefinna­nde.

– Välbefinna­nde kommer av att jag på kvällen känner att jag har uppfyllt min plikt. Jag tror att den största källan till lycka för en människa är att han eller hon har uppfyllt det som skäligt kan förväntas av honom eller henne. Det ger en känsla av värde och stor tillfredss­tällelse.

Något som också gör Niinistö lycklig är hans egen hund.

– Den lilla hunden tittar uppåt och kommunicer­ar tydligt med blicken att ”jag förstod nog”. Det gör en ganska väl till mods.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU
ULANDER ?? TRUMP, OJäMLIKHET OCH
HUNDAR. Presidente­n svarade på lyssnarnas frågor i radiokanal­en Yle Radio 1.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER TRUMP, OJäMLIKHET OCH HUNDAR. Presidente­n svarade på lyssnarnas frågor i radiokanal­en Yle Radio 1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland