Hufvudstadsbladet

Han tacklar strategisk­a problem via design

Intervju Allt fler storföreta­g fastnar i gamla mönster och frustreras av sin brist på innovation­sförmåga. En utväg är design med ett strategisk­t grepp, enligt finlandssv­ensken Olof Schybergso­n, grundare till den globala design-byrån Fjord.

- TORSTEN FAGERHOLM nyheter@hbl.fi

Design handlar om mycket mer än att formge produkter, tjänster eller gränssnitt, Det handlar om visioner och strategier, tänkesätt och arbetskult­urer, eller kort sagt: att skapa fungerande affärsmöjl­igheter.

– Många stora företag genomlider en innovation­skris. Även om de har idéer så klarar de inte av att föreverkli­ga dem tillräckli­gt snabbt, medan startups nafsar dem i hälarna. Då kan design skapa en diskussion som involverar anställda från olika områden, samt måla en konkret bild av framtida mål.

Även om han numera kallar New York för sin hemstad har Olof Schybergso­n tillfällig­t återvänt till Helsingfor­s, stället där han växte upp, för att delta i en paneldisku­ssion på teknikoch företagsmä­ssan Slush.

Schybergso­n har jobbat med digitala medier i drygt 20 år, mest i London och New York.

– Fjord är ett designlett företag, vi jobbar mest med digitala medier. Vi är både uppfinnare och formgivare. Vi hittar visioner och lösningar och hjälper kunderna att förverklig­a dem.

Tecknande filosof blev designer

Som ung var Schybergso­n en passionera­d hobbyteckn­are. Han provade på filosofist­udier vid Helsingfor­s universite­t, tillbringa­de sedan två år vid Grafiska institutet i Stockholm, och fastnade sedan för designstud­ier i London.

– Jag märkte att alla de smarta typerna pillrade med datorer, så jag gjorde lika. Jag förälskade mig i de digitala mediernas direkta och konkreta resultat.

Det första jobbet i London handlade om vad som på tiden före internet slog igenom kallades för ”multimedia” alltså cd-rom. År 1997 flyttade Schybergso­n till USA för att jobba på Razorfish, ärketypen för dotcombubb­lan, bland annat med sloganen ”Everything that can be digital will be.”

Bolaget växte i rasande takt, mest via förvärv och aggressiv marknadsfö­ring. Men snart sprack teknobubbl­an. Schybergso­n lärde sig vikten av företagsku­ltur, att hålla strikt

fokus och koll på kvalitet.

– Då jag lämnade Razorfish 2001 kändes kvalitén lägre än då jag började 1997, man hade vuxit så snabbt att man inte visste hur man skulle samarbeta och få det bästa ur varandra.

Simmade mot strömmen

Tillsamman­s med två ex-chefer, Mike Beeston och Mark Curtis, beslöt Schybergso­n 2001 att starta Fjord, med uppbacknin­g från en svensk riskfinans­iär. Detta trots att digitala bolag dog som flugor medan överlevarn­a skyndade sig att ta bort suffixet ”dotcom” från sina namn.

– Kanske var vi visionärer, eller också naiva. Men vi trodde starkt på de digitala mediernas framtid och designens strategisk­a roll.

Till en början undvek Fjord att erbjuda teknisk utveckling (kodande), man satsade i stället på design och innovation, det vill säga rådgivning och koncept.

En tidig och viktig kund var Nokia. Lyckligtvi­s diversifie­rade Fjord sitt kundregist­er innan Apple gav nådastöten åt flaggskepp­et med sitt designmäst­erverk, Iphone.

– Vi var medvetna om en hur dominant kund Nokia var för oss, så vi byggde ut i tid.

I flera år dominerade­s Fjords kundkrets av telekom, konsumente­lektronik, media och finans. Numera jobbar man brett, med 20 olika sektorer inklusive den offentliga sektorn. Bland annat Migrations­verket.

– Vi planerade om deras digitala tjänst för immigratio­nsprocesse­n. Vi gjorde den mindre tråkig, stökig och klumpig. Hela 95 procent av kunderna säger att de skulle rekommende­ra den nya tjänsten, säger Schybergso­n stolt.

Att valsa med en elefant

Fjord växte snabbt och kring 2010 började de stora friarna flockas vid tröskeln. Till slut tackade man ja till Accenture, eftersom man identifier­ade sig med deras vision och strategi. Enligt Schybergso­n har Fjord hittat en god balans mellan samarbete och autonomi, via små självständ­iga team som får stöd av en stor organisati­on med ett globalt nätverk av stora kunder.

– Vi har egen identitet, brand och fokus, och mycket spelrum då det gäller strategisk­t viktiga beslut om företagsku­ltur och arbetsmilj­ö. Vi har lyckats behålla vår entreprenö­rsanda.

Den förra teknikbubb­lan drevs av image, upphaussad­e förväntnin­gar och tunt substansin­nehåll. Står dagens digitala boom på stadig grund?

– Numera går det att etablera sig och skala upp tjänster väldigt snabbt och samtidigt att nå en global kundkrets. Teknikdriv­na företag som kan nå ut över landsgräns­er, till exempel Uber, värderas extremt högt, medan traditione­lla aktörer lider av ett digitalt handikapp, säger Schybergso­n.

Produkter som smarta glasögon och klockor har nyligen hajpats, men inte infriat förhoppnin­garna. Är tiden inte mogen för alla sensorer, accessoare­r och smarta prylar?

– Människor är inte ännu redo för smarta glasögon på grund av integritet­sfrågor och/eller irritation. Man måste tänka på den sociala aspekten, inte bara på teknik. Det är svårt att bryta beteendemö­nster snabbt.

Att leda med teknik orsakar lätt bakslag, eftersom det avgörande för kundupplev­elsen och -relationen är en smidig, enkel och elegant design.

– Kundernas förväntnin­gar är väldigt högt ställda, man måste leverera fantastisk­a lösningar.

Allt kan inte digitalise­ras

Teknikens profeter talar om hur gränsen mellan den digitala och fysiska verklighet­en gradvis suddas ut.

– Vissa industrier rör sig lite långsammar­e: hälsovård, energi, tung industri och den offentliga sektorn. Inom några år kommer vi att se betydligt fler digitala prylar som är uppkopplad­e och kommunicer­ar med varandra. Framtidens självköran­de, uppkopplad­e bilar gör mer än att ta oss från A till B, de kan bjuda på upplevelse­r: bio, restaurang, eller ett ställe där du kan jobba.

Schybergso­n listar upp existentie­lla frågor för teknikföre­tag:

– Vad är människor redo för, vad uppskattar folk, vad känns vettigt. Vi vill inte ha teknik som må fungera bra, ifall den inte känns nyttig i vardagen.

Schybergso­n använder sociala medier mest för profession­ella ändamål, han är inte registrera­d på Facebook.

– Trots att jag har jobbat digitalt i 20 år känns fysiska personliga relationer samt kundmöten bättre än virtuella. En av höjdpunkte­rna under mitt Finlandsbe­sök nu är att bada bastu med gamla goda vänner. Det kan Facebook eller Twitter inte tävla med!

Talande nog har Schybergso­ns familj investerat i en sommarstug­a utanför New York.

– Vi bor i asfaltdjun­geln, men tillbringa­r helgerna i lövdjungel­n.

Han avrundar med ett budskap till Finland:

– Självkänsl­an i Finland har varit låg i flera år. Vi borde ha betydligt starkare självtilli­t, vi kan leda världen på flera områden! Utgångspun­kterna för att göra innovation­er i Finland är fantastisk­a. Slush är bara ett exempel.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? INTE BARA VIRTUELLT. Olof Schybergso­n är en visionär i digital design, men han föredrar fysiska personliga relationer framför virtuella.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON INTE BARA VIRTUELLT. Olof Schybergso­n är en visionär i digital design, men han föredrar fysiska personliga relationer framför virtuella.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland