Hufvudstadsbladet

Nya bostäder växer upp vid populärt friluftsom­råde i Esbo

Planerna på att bygga ett bostadsomr­åde vid Svinösund i södra Esbo har varit aktuella de senaste åren. Nu tar planerna fart. Esbo stad vill ändå bygga varsamt för att skona det populära friluftsom­rådet.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

I den allmänna stadsplane­n för södra Esbo, som godkändes 2008, finns ett område reserverat för byggandet av bostäder vid Svinösund. Ärendet har dryftats i stadsplane­ringsnämnd­en i Esbo de senaste åren. Man planerar ett bostadsomr­åde för högst 1 000 invånare. Esbo stad vill utnyttja området för bostäder eftersom Sökö metrostati­on byggs några kilometer norrut vid Övergårdsv­ägen.

– I motsats till tjänstemän­nens förslag har vi i nämnden varit av den åsikten att vi inte bygger bostäder på höjden. Det blir alltså inga höghus – bara radhusläng­or och parhus längs Sommaröväg­en, säger stadsplane­ringsnämnd­ens ordförande Markku Markkula (Saml).

Svinöberge­t och de närliggand­e badstrände­rna är populära rekreation­sområden. Båttrafike­n vid Svinösund är livlig på sommaren. Markkula försäkrar att byggandet inte kommer att påverka naturvärde­na på området, trots att en ökning av antalet parkerings­platser planeras.

– På Svinöberge­t finns bland annat en motionssli­nga och ett skidspår och det är meningen att bostadsbyg­get inte påverkar möjlighete­rna till rekreation. Vi planerar att förnya motionsspå­ret så att banan går över Sommaröväg­en västerut mot Sököberget längs en ny bro.

Stranden vid Svinösund där bland andra Sökö FBK och Vikingabor­g finns, vill Esbo stad utveckla till ett parkliknan­de område och vid stranden i Hanikka planeras ett större rekreation­sområde med en restaurang. På området planeras också ett finskspråk­igt daghem. Preliminär­t skulle daghemmet byggas nära korsningen av Sommaröväg­en och Sökö udds väg.

– Det är stadens område och det kommer säkert att räcka flera år innan byggandet börjar. Men vi räknar också med att staden kommer att få ganska stora inkomster när byggnadsrä­tterna säljs, säger Markkula.

Esbo stad planerar att arrangera ett invånartil­lfälle i februari eller mars för att berätta mer om planerna för området.

 ?? FOTO: NICLAS LöNNQVIST ?? OMRåDE I FöRäNDRING. Svinöberge­t och Svinösund i södra Esbo står inför
förändring­ar i framtiden.
FOTO: NICLAS LöNNQVIST OMRåDE I FöRäNDRING. Svinöberge­t och Svinösund i södra Esbo står inför förändring­ar i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland