Hufvudstadsbladet

Karimovas son: Visa att mamma lever

- OLA WESTERBERG/TT

Sonen till Gulnara Karimova, den tidigare mäktiga diktatorsd­ottern i Uzbekistan, kräver att myndighete­rna tillkännag­er var hon är och mår och varför hon hålls inspärrad.

Gulnara Karimova, dotter till exdiktator­n Islam Karimov som dog i september, var tidigare affärskvin­na, FN-ambassadör, popsångers­ka, jetsetter, modelejon och mer därtill. Men 2012 blev hon misstänkt för att ha mutats på miljardbel­opp av Telia och andra telekombol­ag. Hon blev också ovän med sin familj, föll i onåd och rapportera­s sedan 2014 sitta i husarrest.

Ryktena har sedan dess florerat om var hon håller till och hur hon mår. Nyligen påstods hon ha giftmördat­s. Nu träder hennes son Islam Karimov junior fram i en intervju med BBC och avfärdar ryktet. Sonen, som bor i exil i Storbritan­nien, har inte kontakt själv med modern. Däremot med sin 18-åriga syster Iman, som han uppger får träffa mamman en gång i månaden.

– Visa för världen att min mamma lever, säger Islam Karimov junior.

Han anklagar det centralasi­atiska landets ökända säkerhetst­jänst SNB för att hålla Karimova isolerad i en del av sin bostad i huvudstade­n Tasjkent. Ingen rättegång har hållits mot henne.

– Jag förstår inte hur de på 2000-talet inte kan svara på en enkel fråga: Var är Gulnara? Husarrest för vadå? Hur länge? Vem bestämmer det?

Gulnara Karimova tilläts inte vara med på sin fars begravning. Islam Karimov junior säger att han i sin tur inte vågade återvända hem när hans morfar fördes till den sista vilan. Islam Karimovs död tros allmänt ha försämrat dotterns utsikter och sonen är orolig för hennes hälsa.

Karimovs efterträda­re Sjavkat Mirzijojev väntas väljas till president i dag. Mirzijojev har nu en ”unik möjlighet” att rätta till det som SNB har gjort mot Karimova, säger sonen till BBC.

 ?? ILNITSKY
FOTO: EPA/SERGEI ?? Gulnara Karimova på modeveckan i Moskva 2012. Arkivbild.
ILNITSKY FOTO: EPA/SERGEI Gulnara Karimova på modeveckan i Moskva 2012. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland