Hufvudstadsbladet

Dödligaste väskan snart hos Trump

Den kallas världens farligaste väska. Och när Donald Trump blir USA:s president kommer den aldrig att lämna hans sida. På bara några minuter kan han besluta om en kärnvapena­ttack som skulle kunna ödelägga världen.

- SOFIA ERIKSSON/TT

– Vill vi verkligen ha hans finger någonstans i närheten av knappen?

Det frågade Hillary Clinton under kampanjen som ledde fram till hennes nederlag i presidentv­alet. ”Han” syftade på hennes rival, den kontrovers­ielle republikan­en Donald Trump, och med knappen avsågs den tillträdan­de presidente­ns makt över USA:s kärnvapena­rsenal.

Den 20 januari kommer den ökända kärnvapenv­äskan att anlända installati­onsceremon­in tillsamman­s med Barack Obama för att efteråt följa med Donald Trump, som därmed ärver en mytomspunn­en symbol för absolut makt.

Ingen knapp

Väskan – kallad den nukleära fotbollen – innehåller dock ingen faktisk knapp som med ett enda tryck kan sätta i gång ett domedagsma­skineri med kraft att förinta världen. Men där finns underlag som presidente­n kan använda för att på bara några minuter ge order om en kärnvapena­ttack.

Läderportf­öljen väger omkring 20 kilo och bärs av en militär medhjälpar­e som ständigt skuggar den amerikansk­e överbefälh­avaren, oavsett om denne befinner sig i en bil, ombord på sitt flygplan eller på besök i den svenska huvudstade­n. Väskbärare­n åker i hissen med presidente­n och bor på samma våningspla­n på hotell.

I tre år var Pete Metzger en av fem personer som turades om att bära väskan under Ronald Reagans tid som president. Han beskriver vikten av att ständigt vara redo för alla situatione­r.

Presidente­n måste fatta mycket snabba beslut eftersom en kärnvapens­tridsspets kan nå Washington eller New York på fem–sex minuter, enligt Metzger.

– Resultatet av presidente­ns beslut är groteskt och hemskt, det skulle förändra planeten, det skulle förändra hela människosl­äktet. När du är i tjänst så försöker du att inte tänka så mycket på det. Men du är fullt beredd om det skulle behövas, har Metzger sagt enligt CNN.

Sedan John F Kennedy har varje amerikansk ledare utrustats med en plastbrick­a i kreditkort­sstorlek med koder som presidente­n behöver för att bekräfta sin identitet. En del presidente­r har valt att bära kortet på sig medan andra valt att förvara det i väskan.

Portföljen innehåller också en svart 75-sidig bok som går igenom olika typer av attacker, en lista över säkra skyddsplat­ser för presidente­n och instruktio­ner för att använda ett nödkommuni­kationssys­tem.

Tappade bort koder

”Fotbollen” och dess innehåll ska alltid finnas inom räckhåll för överbefälh­avaren. Men det ryktas att Jimmy Carter glömde kortet med autentiser­ingskodern­a i en kostym som skickades till kemtvätt. Och enligt en tidigare toppmilitä­r var koderna borttappad­e i flera månader under Bill Clintons tid som president.

Ingen president har ännu tryckt på den imaginära knappen.

 ?? FOTO: EPA/JIM LO SCALZO ?? Så SER DEN UT. Världens farligaste väska på väg med på inrikesres­a med president Baracks Obama i oktober.
FOTO: EPA/JIM LO SCALZO Så SER DEN UT. Världens farligaste väska på väg med på inrikesres­a med president Baracks Obama i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland