Hufvudstadsbladet

Kina protestera­r mot Taiwan-samtal

- ERIKA NEKHAM/TT

Ingen har gjort det sedan 1979. Sedan kom Donald Trump. Genom att prata med Taiwans ledare Tsai Ing-wen i telefon bröt USA:s blivande president med årtionden av amerikansk utrikespol­itik i Asien. Nu har Kina lämnat in en protest till USA.

Kinas utrikesdep­artement meddelar att det har framfört en protest till USA, med en uppmaning att se till att upprätthål­la den så kallade ”ett Kina”-politiken. Då slipper några onödiga spänningar länderna emellan uppstå, anser Kina.

”Det måste verkligen stå klart att det bara finns ett Kina i världen. Taiwan är en omistlig del av landets territoriu­m”, skriver departemen­tet i ett uttalande.

Protesten kommer då det står klart att Taiwans president Tsai Ing-wen och USA:s näste president Donald Trump talat i telefon.

”Taiwans president RINGDE MIG i dag för att gratulera mig till presidents­egern. Tack!”, twittrade Donald Trump ut efter sitt samtal.

Pratade samarbete

Enligt Taiwans presidentk­ontor diskuterad­e de båda ett närmare bilateralt samarbete, något som är mycket känsligt – Kina anser nämligen att Taiwan är en provins i landet. Kort efter samtalet gick Vita huset ut och betonade att dess så kallade ”ett Kina”-politik står fast.

Kinas utrikesmin­ister Wang Yi kallar Taiwans påringning för ett ”småsint agerande” som inte kan förändra den internatio­nella ”ett Kina”politiken.

– Jag tror inte att det kommer att förändra den långsiktig­a Kina-politiken för USA:s regering. ”Ett Kina”-politiken är hörnstenen i den välmående utveckling­en av de kinesisk-amerikansk­a banden, och vi hoppas att man inte blandar sig i eller skadar den politiska grunden på något sätt, sade han enligt Hongkongba­serade Phoenix tv, skriver Reuters.

Enligt Washington Post är det första gången en amerikansk president eller tillträdan­de president har direktkont­akt med en taiwanesis­k ledare sedan USA bröt de diplomatis­ka relationer­na med Taiwan 1979. Året före hade dåvarande presidente­n Jimmy Carter erkänt Peking som den enda regeringen för både Fastlandsk­ina och Taiwan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland