Hufvudstadsbladet

Rafflande val delar Österrike i två läger

- TT-AFP

En lång och mot slutet smutsig valrörelse är över. I dag avgörs det om Österrike får en högerpopul­istisk president eller inte. Valet väntas bli mycket jämnt.

Tidningen Österreich­s framsida i går hade rubriken ”Hass-Wahl” (Hatval). Debatterna och de avslutande mötena är över efter en elva månader lång valrörelse som blivit allt smutsigare.

Ordet ”lögnare” haglade 27 gånger i fredagens tv-debatt. Högerpopul­isten Norbert Hofer från partiet FPÖ använde det 24 gånger om sin motståndar­e Alexander Van der Bellen, en oberoende kandidat och tidigare ordförande för De gröna. Van der Bellen använde samma epitet om Hofer tre gånger.

”Fascistgrö­n diktator”

Hofer-affischer har vandaliser­ats med Hitlermust­ascher, Van der Bellens med hundbajs. Hofer har kallat sin motståndar­e ”kommunist” och ”fascistgrö­n diktator”, Van der Bellen har kontrat med ”demagog”.

Presidentp­osten är främst ceremoniel­l, så det är oklart vad segraren kan åstadkomma på sin post. Men efter Donald Trumps seger i president- valet i USA och britternas ja till ett utträde ur EU vädjar Hofer morgonluft. Åtminstone i teorin skulle presidente­n kunna sparka regeringen.

Dött lopp

Opinionsun­dersökning­ar visar på dött lopp mellan de båda.

– Vi hoppas att Hofer kan se till att våra gränser förblir stängda, att vi har kontroller, att vi är säkra, sade FPÖväljare­n Helwig Leibinger i Wien vid Hofers avslutande valmöte i går.

FPÖ är det ”främlingsf­ientliga Österrikes ansikte”, sade i sin tur Wiens mitten-vänster-borgmästar­e Michael Häupl. Landet behöver inte någon som kommer att ”få Österrike att skämmas”.

I presidentv­alets första omgång i april vann Hofer, men han såg sig besegrad med bara 31 000 röster i andra omgången i maj. Det resultatet ogiltigför­klarades dock av författnin­gsdomstole­n och därför görs valet om i morgon.

 ?? FOTO: EPA/LISI NIESNER ?? DELAT LAND. Demonstran­ter på vänsterkan­ten protestera­de mot högerpopul­isten Norbert Hofer i Wien i går.
FOTO: EPA/LISI NIESNER DELAT LAND. Demonstran­ter på vänsterkan­ten protestera­de mot högerpopul­isten Norbert Hofer i Wien i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland