Hufvudstadsbladet

Betryckt stämning i Rinkeby efter skotten

- FNB–TT-MARIA JANSSON/LARS PEDERSEN

Två unga bröder skjuts ihjäl på ett kafé och dagen efter är Rinkeby ovanligt tyst.

– De var sköna personer att hänga med, men att det är lätt att hamna i fel kretsar, säger en vän till den drabbade familjen till nyhetsbyrå­n TT.

Larmet om skottlossn­ing i Rinkeby i nordvästra Stockholm kom vid 22-tiden på fredagen svensk tid. Inne på kaféet fann polisen två döda män. Skotthål i fönstren vittnade om vad som hänt.

Men ännu har ingen kunnat svara på varför någon ville att de skulle dö. Polisen säger sig ha ”teorier”, men berättar inte vad de går ut på.

Minst två gärningsmä­n söks. Kanske var de så många som fyra, uppgiftern­a spretar. Enligt vittnen for mördarna iväg med en vit bil med svarttonad­e rutor.

En person skottskada­des lindrigt på kaféet och antas redan under natten vara hörd av polisen.

– Det blir ofta tjafs och bråk mellan killar här, säger en vän till dödsoffren­s familj som TT träffat i Rinkeby.

– Det är hemskt och synd om familjen. Och alla som känner dem.

– Jag har bott här i hela mitt liv. Rinkeby är mitt hem och jag tycker om att bo här, säger vännen med värme.

TT har sökt kaféägaren utan framgång. Han var inte på plats vid dådet, men har berättat för Aftonblade­t att de två bröderna satt vid ett bord när de blev beskjutna. De ska ha flytt in i kaféets diskrum efterföljd­a av gärningsmä­nnen.

Oron sprider sig

Intill kaféet har Redae Abraha sitt nyrenovera­de skrädderi.

– Det är sorgligt, man blir rädd och undrar om man kan fortsätta ha kvar butiken. Det finns många kriminella och det är oroligt, säger han till TT.

På 2000-talet har skjutninga­rna i Sverige blivit fler och ändrat karaktär. De sker allt oftare utomhus och är uppgörelse­r mellan kriminella. Mikael Rying, expert på dödligt våld vid Polismyndi­ghetens nationella operativa avdelning (Noa), har tidigare sagt till TT:

– Under 1990-talet var det mer vanligt med legala vapen, exempelvis att en man tog sitt legala jaktvapen och sköt frun och sig själv. Sådant förekommer nästan inte längre.

 ?? FOTO: TT/LEHTIKUVA/CLAUDIO BRESCIANI ?? SKOTT På KROGEN. Polisen spärrade ett område utanför lokalen där två personer har skjutits till döds i Rinkeby i nordvästra Stockholm.
FOTO: TT/LEHTIKUVA/CLAUDIO BRESCIANI SKOTT På KROGEN. Polisen spärrade ett område utanför lokalen där två personer har skjutits till döds i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland