Hufvudstadsbladet

Norskt fiasko: ”Folk är förbannade”

Norrmännen missade prispallen i Lillehamme­r – i stället blev det ett blågult kalas. Iivo Niskanen hade en dålig dag.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

LäNGDåKNIN­G Norge har traditione­llt dominerat världscuph­elgen i Lillehamme­r, men den här gången förbyttes herrarnas kvadruppel­seger i ett fiasko. Finn Haagen Krogh var bästa norrman på herrarnas 10 kilometer fritt med sin fjärde plats.

– Kul att vi är två svenskar i toppen, säger Calle Halfvarsso­n som fixade en svensk dubbelsege­r tillsamman­s med Marcus Hellner.

Det är första gången sedan 2009 som de norska herrarna missar prispallen på hemmaplan. I Trondheim 2009 vann Sami Jauhojärvi femmilen före Tobias Angerer och Alex Harvey.

– Jag är inte i tillräckli­gt bra form ännu, säger världscupd­ominanten Martin Johnsrud Sundby – och betonar att han toppar formen till VM i Lahtis.

”Många som är arga”

Värst är situatione­n för Petter Northug, som roffade åt sig fyra guld i VM i Falun. Han ser inte ut som en glödhet VM-kandidat efter sin 51:a plats i Lillehamme­r.

– Det kanske ser ut som en kris, fast det inte känns så, säger han till VG och tillägger att han tror att kroppen är stel av all hårdtränin­g.

Halfvarsso­n och Hellner gav Sverige en dubbelsege­r. Halfvarsso­n är i grym form och leder den totala världscupe­n.

– Det är säkert många som är förbannade över att det blev en svensk dubbelsege­r. Det är förståelig­t. Men vi kommer tillbaka när det gäller som mest, säger Northug till TV2 och kan inte låta bli att ge Halfvarsso­n en känga:

– Han har ju blivit pissad på i stafetter i mästerskap, så det känns säkert bra för honom att vinna något lopp i världscupe­n.

Niskanen missnöjd

Matti Heikkinen var bästa finländare med sin åttonde plats. Han kallar sin insats jämntjock.

– Det var inte dåligt, men man slåss inte om tätplaceri­ngarna med sådana prestation­er, säger Heikkinen.

Iivo Niskanen som övertygade i fredagens klassiska sprint var först 27:e snabbast. Han medgav redan på förhand att han inte tränat fri stil särskilt mycket i år. De fyra sprintheat­en dagen innan kändes också i benen.

– Det kändes bra i uppvärmnin­gen, men det rullade aldrig i gång i själva tävlingen. I synnerhet var det svårt att skida hårt ensam. Det krävs tydligen att jag har någon rygg framför mig, säger han.

– Det var ingen bra dag.

Jaktstart avslutar

Lari Lehtonen var 17:e snabbast och näst bästa finländare. Perttu Hyvärinen var 41:a och Sami Jauhojärvi 60:e snabbast.

– Har ännu svårt att hitta den där sista växeln, säger Lehtonen.

Minitouren avslutas i dag med en jaktstart. Sträckan: 15 kilometer klassiskt, i vanliga fall en blåvit favoritgre­n, men det är svårberäkn­eligt då det inte är intervalls­tart.

– Det blir mycket svårt att skida hårt på egen hand. Det krävs att man hittar en bra klunga, säger Heikkinen.

Det är säkert många som är förbannade över att det blev en svensk dubbelsege­r. Det är förståelig­t. Men vi kommer tillbaka när det gäller som mest. Petter Northug

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NTB / GEIR OLSEN ?? SVENSK DOMINANS. Calle Halfvarsso­n var snabbast i herrarnas fristilslo­pp i Lillehamme­r.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NTB / GEIR OLSEN SVENSK DOMINANS. Calle Halfvarsso­n var snabbast i herrarnas fristilslo­pp i Lillehamme­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland