Hufvudstadsbladet

Cupjubel efter 22 års väntan

Det tog 22 år, men nu är Dicken igen cupmästare. En urstark andra halvlek bäddade för hösttiteln för Drumsölage­t.

- THOMAS SUNDSTRöM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Även om Dicken tillhört Finlands bästa damlag under decennier har man haft svårt att ta hem cupen. Efter en paus på 22 år blev det dock äntligen dags igen då Dicken i andra halvlek körde över SIF i en glest besatt Energia Areena.

– Det var skönt att vinna i dag och ta hem cupen – speciellt med tanke på att det är så länge sedan som Dicken senast vunnit, sade linjespela­ren Jessika Gammals som valdes till cupfinalen­s bästa spelare.

– Cupen är viktig för oss och ett av huvudmålen för säsongen. Det är nu uppnått, sade tränaren Thomas Hivert.

Jämn första halvlek

Lördagens match blev en helt tudelad historia. Sjundeå IF kom till spel mycket fördomsfri­tt och hängde utan större problem med i första halvlek. Halvtidstä­llningen 8–8 var helt på sin plats.

– Vårt försvar var då bra, man framåt missade vi för mycket, sade SIF-tränaren Harry Wikström.

– Jag vet inte om vi var nervösa eller vad det var, men vi hade svårt att komma i gång. Men det blev ju bättre, sade Gammals

Klasskilln­ad

Och det stämmer för i andra halvlek fanns sedan bara ett lag på plan. Dicken gick då på 25 minuter loss till 25–10 och målvakten Sonja Koskinen släppte alltså då bara in två mål.

Hon spelade mycket stabilt men hade dessutom god hjälp av ett försvar som inte tillät SIF-anfallet komma någon vart. Det betydde också att Dicken kunde svara med snabba anfall och siffrorna sköt i höjden.

– Vi började spela på allvar och kom också åt att kontra. Och det tycker vi om att göra, sade Jessika Gammals.

– Jag är nöjd med försvaret och samtidigt verkade det som SIF började tröttna. Men någon lätt match var det trots allt inte och finaler är alltid lite speciella matcher, sade Thomas Hivert.

Bra bredd

Dicken vann till slut med 27–13 och lade därmed beslag på säsongens första titel. Lagets vann nu mycket tack vare sitt starka försvar och Sonja Koskinens säkra målvaktssp­el.

Framåt var det jämnt. Yttrarna Annika Näräkkä och Anna Lindholm tog till vara sina chanser och på linjen var Jessika Gammals effektiv.

– Formen känns bra, något annat kan jag inte, sade Gammals.

I SIF var Moa Wasström utmärkt i målet i första halvlek då hon också fick bra hjälp av försvaret. I andra halvlek var det sedan betydligt mera otacksamt att stå i SIF-målet då Dicken kontrade gång efter annan.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? JUBEL. Dicken tog hem en efterlängt­ad cuptitel.
FOTO: FSC MEDIA JUBEL. Dicken tog hem en efterlängt­ad cuptitel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland