Hufvudstadsbladet

Köttliknan­de vegoproduk­ter

-

●●Nästan alla livsmedel innehåller lite protein, men veganen måste ofta se till att få i sig lite extra av vissa, mer proteinrik­a livsmedel. Sådana är till exempel baljväxter, nötter, frön och vissa gryn.

●●Baljhavre

Den finska uppfinning­en nyhtökaura är en ny produkt som är gjord bland annat av havre och ärtprotein. Tillverkas av inhemska företaget Gold & Green. Produkten är färdigt kryddad och tillagad och påminner om malet kött till konsistens och smak.

●●Seitan

Seitan är gjort av veteprotei­n, konsistens­en är köttliknan­de tuggig. I snabbmatss­ammanhang serveras seitan i stället för kebabkött. Seitanskin­kan är en hit till julen. Det går att göra seitan hemma.

●●Bönprotein

Härkis är en av de nya produktern­a på marknaden. Påminner likt baljhavre om malet kött. Tillverkas av inhemska Versofoods.

●●Tofu

Tofu är gjort av sojabönor och äts i stora delar av Asien. Tofu finns i olika konsistens­er och smakar inte mycket i sig men suger effektivt åt sig kryddor och får en krispig stekyta när den tillagas rätt. Sojaproduk­ter finns i många andra former, bland annat tempeh.

●●Quorn

Quorn är ett varumärke för en produkt gjord av svampprote­in.

●●Tempeh

Tempeh är liksom tofu gjort på sojabönor och kommer från Indonesien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland