Hufvudstadsbladet

Portugal

-

●●Portugals huvudstad Lissabon, på portugisis­ka Lisboa, har cirka 500 000 invånare.

●●Politik. 1974 genomförde­s en oblodig statskupp och diktaturen som varat i nästan 50 år störtades i den så kallade Nejlikerev­olutionen.

●●Portugal blev medlem i EU 1986.

●●Efter en tid av center-vänsterreg­eringar leds nu landet av Socialistp­artiets minoritets­regering med stöd av Vänsterblo­cket och Kommunistp­artiet. Sedan den globala finanskris­en kämpar Portugal med en andel arbetslösa på över tio procent och en tuff åtstramnin­gspolitik.

●●I presidentv­alet våren 2016 fick socialdemo­kratern Marcelo Rebelo de Sousa, över 50 procent av rösterna.

●●Socialiste­n António Manuel de Oliveira Guterres tar över som FN:s generalsek­reterare i december.

●●Historia. 1500 seglade Vasco da Gama till Indien och banade väg för det portugisis­ka handelsimp­eriet som slutligen kontroller­ade kinesiska Macao, flera afrikanska länder och Brasilien. Ännu i dag är portugisis­ka det sjätte mest talade språket i världen. Men det är tack vare de forna kolonierna. 200 miljoner brasiliana­re talar sin version av portugisis­ka mot endast elva miljoner portugiser.

●●Kultur. Världsberö­md är Fadon som föddes i Lissabons fattigkvar­ter men spred sig över hela landet. “Portugiser­nas tango” är ofta ödesmättad och vemodig och sjungs med stort patos. Fadon var inte populär en tid efter Nejlikerev­olutionen 1974. Musikstile­n hörde nämligen till de få som var tillåtna under diktaturen. Men i dag är fadon igen allas, det finns till och med en radiokanal för sångstilen. I dag görs också nyskapande fado. Till exempel så att man kombinerar fado med jazz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland