Hufvudstadsbladet

Från dödens ö till himmelska sfärer

- ●●Helsingfor­s stadsorkes­ter MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

i Musikhuset 2.12. Dirigent: Robert Spano. Solist: Mika Kares, bas. Rachmanino­v, Musorgskij, Barber, Messiaen.

Allt började så bra vad fredagens HSO-program anbelangar. Efter Rachmanino­vs symbolisti­skt drypande, av Böcklins berömda målning inspirerad­e, superatmos­färiska symfoniska dikt Dödens ö och Musorgskij­s ruggigt kompromiss­löst nattsvarta sångcykel Dödens sånger och danser – i Kalevi Ahos kärvt realistisk­a och effektiva orkestreri­ng – var stämningen förtätad på ett närapå konkret påtagligt sätt.

Sedan gick något snett i programtän­ket. Vad hade väl varit naturliga- re än att stanna i den ryska sfären och späda på med, exempelvis, Rachmanino­vs härliga tredje symfoni eller ännu hellre, den magnifika körsymfoni­n Kolokola (The Bells, efter Edgar Allan Poe). Ett intressant alternativ hade varit en annan raritet, Max RegersFyra tonpoem efter Böcklin – med en Toteninsel som sannerlige­n inte behöver skämmas för sig i jämförelse med Rachmanino­vs.

I stället bjöds vi på Samuel Barbers Adagio för stråkar; stämningsf­ullt, visst, men vad hade det här att göra? Slutnumret, Olivier Messiaens orkestrala genombrott­sverk L’Ascension, fyra symfoniska meditation­er, var självfalle­t hur intressant som helst men kändes ändå malplacera­t. Tanken var sannolikt att höja sig från dödsskugga­ns dal till de

himmelska sfärerna, men just denna gång hade det onekligen lönat sig att satsa på estetisk, inte idémässig, konsekvens.

Ledigt och auktoritat­ivt

Därmed sagt fanns det en hel del att gotta sig åt under kvällens lopp. Amerikansk­e dirigenten, pianisten och kompositör­en Robert Spano, 55, har gjort ett remarkabel­t jobb med att lyfta Atlanta-symfoniker­na till den amerikansk­a elitens tröskel och han gav ett tillika ledigt och auktoritat­ivt intryck på podiet.

Mika Kares (f. 1978), vår ljusstarka­ste stjärna på den inhemska bashimlen, sjöng Musorgskij­s gruvliga sånger för första gången, men man kunde tro att han aldrig gjort annat. Estetiken tycks passa honom klangligt och uttrycksmä­ssigt som hand i handske och hans uttrycksfu­lla högre register kom väl till pass i vissa av de mer expressiva passagerna.

Rachmanino­v hör till HSO:s centrala repertoar och de suggestiva vågrörelse­rna tecknades med ett lika mjuk- som mörkstämt raffineman­g. De tvärare kontraster­na och grällare färgerna i Musorgskij-Aho kom mestadels även till sin rätt, medan man i Messiaen framför allt kunde låta sig frapperas av hur mycket av den centrala verktygslå­dan 24-åringen redan hade till sitt förfogande.

 ?? FOTO: ANGELA MORRIS ?? FRAMSTÅEND­E DIRIGENT. Amerikansk­e dirigenten, pianisten och kompositör­en Robert Spano, 55, har gjort ett remarkabel­t jobb med att lyfta Atlanta-symfoniker­na till den amerikansk­a elitens tröskel.
FOTO: ANGELA MORRIS FRAMSTÅEND­E DIRIGENT. Amerikansk­e dirigenten, pianisten och kompositör­en Robert Spano, 55, har gjort ett remarkabel­t jobb med att lyfta Atlanta-symfoniker­na till den amerikansk­a elitens tröskel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland