Hufvudstadsbladet

Fritt ord värt att dö för?

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Yttrandefr­ihet är ett ämne som känns mer på tapeten än någonsin, både med tanke på det rådanden samhällskl­imatet och de tekniska möjlighete­r som numera finns för att sprida sina åsikter. Yttrandefr­iheten är också ämnet för den svenska journalist­en och författare­n Lena Sundströms tredelade programser­ie Håll käften – eller dö. I den reser hon runt i länder med olika förhållnin­gssätt till det fria ordet.

Resultatet är tveklöst intressant. I första avsnittet, som kan ses på SVT Play, handlar det om två ytterlighe­ter på yttrandefr­ihetsskala­n. Sundström besöker dels USA, det land i världen där yttrandefr­iheten närmast verkar gränslöst och något heligt som inte begränsas av exempelvis lagar mot hets mot folkgrupp som vi har här i Norden. Bara ett par veckor efter massakern i Orlando besöker Sundström Arizona för att hänga med hatpredika­nten Dean Saxton när han åker runt och hotar dem han betraktar som syndare med att de kommer att brinna i helvetet. Det verkar vara främst homosexuel­la och feminister som är föremål för hans hat som han ropar ut med megafon, för hat och verbal terror rör det sig utan tvekan om. Men i USA är alltså synen att alla åsikter ska få uttryckas; det är bättre att lufta dem och bemöta dem, än att de frodas i skymundan. Även en kvinna i programmet som såras så djupt att hon gråter av Brother Deans svada anser att yttrandefr­iheten trots allt ska vara obegränsad – det visar hur djupt denna princip sitter i det amerikansk­a samhället. (Samtidigt påminns vi även i detta program om hur svordomar censureras i amerikansk tv när en kvinna som intervjuas automatisk­t säger ”a-hole” när kameran är på – ”fula ord” är farligare än hatiska ord.)

Å andra sidan handlar det om Kina där yttrandefr­iheten är mycket kringskure­n och mysteriet kring en försvunnen svensk medborgare. Den svensk-kinesiska bokhandlar­en Gui Minhai som bor i Hong Kong, har försvunnit från sin semesterbo­stad i Thailand. Det finns skäl att misstänka att han förts bort mot sin vilja eftersom böckerna han säljer är obekväma för den kinesiska regimen.

Det här är en serie där journalist­en intar en framträdan­de roll som huvudperso­n som reagerar på och reflektera­r kring det hon upplever, vilket nog är rätt grepp i det här fallet.

Senare avsnitt tar upp hur Turkiets president förhåller sig till karikatyre­r, hur Kinas ledare stoppar böcker, hur journalist­er försvinner ur tv-rutan i Polen och hur kritiska journalist­er ”attitydjus­teras” i Thailand. SVT Play, sVT1 torsdag 22.00

 ?? FOTO: SVT ?? Lena Sundström tar sig an yttrandefr­iheten i en tredelad serie.
FOTO: SVT Lena Sundström tar sig an yttrandefr­iheten i en tredelad serie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland