Hufvudstadsbladet

Sänk båtskatten – i havets botten

- Österbotte­ns Tidning

Ett uttalat mål för regeringen Sipilä är att skrota onödiga regler och minska på byråkratin. Lösenordet har varit ”normskrotn­ingstalko”. Samtidigt, i svart och vitt i regeringsp­rogrammet: ”En årlig skatt införs för registrera­de båtar och motorfordo­n.” Detta ska enligt regeringsp­rogrammet öka intäkterna med 50 miljoner om året.

Och då det uttalade målet i regeringsp­rogrammet är att bredda skattebase­n, ”Den grundlägga­nde principen inom beskattnin­gen är en bred skattebas och låga skattesats­er” är de hittills obeskattad­e flytetygen och fordonen en av de stenar man vänt på för att hitta nya intäkter.

Frågan är ändå om inte snålheten bedrar visheten i det här fallet och andra faktorer än rent fiskalt tänk spelat in då man satt upp båtar på listan över beskattnin­gsobjekt.

Nidbilden av ”pappa betalar-finlandssv­enskar” med lyxiga segelbåtar figurerade tidigt i diskussion­en då man ville legitimera den nya punktskatt­en.

Det finns en skenbar logik i att skatten för motorbåtar graderas efter motorstyrk­a. ”Skenbar” då denna gradering fungerar redan i dag genom det högt beskattade bränslet. En stor del av bensinoch dieselpris­et består av skatt.

Den logiken gör också de planerade vägavgifte­rna svårmotive­rade eftersom vi redan nu i praktiken beskattas enligt körda kilometrar.

Nej, det är svårt att se något konstrukti­vt i den planerade båtskatten. Den är onödig, orättvis och godtycklig.

Henrik Othman Hela livet kan bli dystert för den som skolkar mycket i grundskola­n. I dag är det svårt att få ett jobb om man saknar gymnasieko­mpetens – man kan lätt lista ut hur det går för den som inte ens klarar grundskola­n. Expressen om att 20 000 svenska grundskole­elever hade ströfrånva­ro eller omfattande sammanhäng­ande frånvaro utan skäl under hösten 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland