Hufvudstadsbladet

Fartyg skadades, vågorna rekordhöga

De hårda vindarna till havs ledde bland annat till rekordhöga vågor på 15 meter och skador på såväl Viking Grace som Tallink Siljas fartyg Romantika.

- HBL-FNB

Vädrets makter tog fartygstra­fiken på Östersjön med storm i går och i förrgår. Både Viking Grace och Tallink Siljas Romantika skadades.

Meteorolog­iska institutet mätte de hög sta vågorna sedan 2004. Ännu i går på förmiddage­n gick det gäss på vågorna vid Ärtholmen i Helsingfor­s trots att vinden börjat avta.

Vinden rev hårt i kryssnings­fartygen under onsdagen och natten till torsdagen. Till exempel kunde Viking Lines fartyg Grace och Amorella inte anlöpa Långnäs.

Grace hade dock stormprobl­em även i Mariehamn då fartyget körde in i kajen på onsdagen.

Viking Lines informatio­nsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att det var en kraftig vindby som pressade in fartyget mot kajen och att sammanstöt­ningen ledde till en liten buckla i skrovet under bildäcket.

– Skadan inspektera­des både inifrån och utifrån, men den var bara kosmetisk. Någon farlig situation uppstod inte.

Fartyget fortsatte sin färd mot Åbo med en femton minuters försening.

”Omöjligt att sova”

En av resenärern­a på Viking Amorella var Ekenäsbon Christoffe­r Relander med familj. De hade försökt boka hemresa från Stockholm en lugn natt, men det som prognosen visade för en vecka sedan förvandlad­es till storm.

– När det var som värst var vi i hytten och försökte sova, men i stormen var det omöjligt. Grejer föll från bordet, säger Relander som kunde pusta ut då han körde bilen i land i Åbo på torsdagsmo­rgonen.

En resenär på Viking Gabriella har berättat för Ilta-Sanomat om en hemsk stormupple­velse med varor som föll från butikshyll­or medan de flesta resenärer sökte sig till hytterna.

Gabriella var en halv timme försenad när den kom till Helsingfor­s och Mariella anlöpte Stockholm ungefär en och en halv timme senare än planerat i går.

Antenn och fönster skadades

Även Tallink Silja meddelar om problem i stormen. Fartyget Romantikas radaranten­n lossnade under nat- ten till torsdagen och flög mot ett av fönstren i fartygets för.

Fönstret krossades och en del vatten rann in i baren. Några hytter fick också vattenskad­or och passagerar­na i dem omplacerad­es.

Enligt Tallink Silja var passagerar­na på resan från Stockholm till Tallinn inte i fara.

Exceptione­lla vågor

Vinden ledde till verkligt höga vågor på norra Östersjön. De högsta enskil- da vågorna var cirka 15 meter höga, meddelar Meteorolog­iska institutet. Våghöjden uppmättes med en vågboj i norra Östersjön.

Den signifikan­ta våghöjden var 8,2 meter. Lika höga vågor har senast uppmätts i området i samband med en storm 2004.

– Vågorna har växt eftersom vindarna en längre tid blåst mot norra Östersjön från en lämplig riktning, säger meteorolog­en Paavo Korpela vid Meteorolog­iska institutet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N
 ?? FOTO: ARKIVBILD / LEIF WECKSTRöM ?? BUCKLADES I STORMEN. Viking Grace körde in i kajen i Mariehamn på onsdagen men kunde fortsätta vidare i stormen.
FOTO: ARKIVBILD / LEIF WECKSTRöM BUCKLADES I STORMEN. Viking Grace körde in i kajen i Mariehamn på onsdagen men kunde fortsätta vidare i stormen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland