Hufvudstadsbladet

Mänsklig rörpost provkörs

De närmaste veckorna är intressant­a för utveckling­en av transports­ystemet Hyperloop. En första testkörnin­g skall visa om systemet fungerar

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Hur testkörnin­gen lyckas är intressant inte minst för Finland som är engagerat i projektet på flera sätt. Det finns redan en plan för en Hyperloopb­ana på rutten Helsingfor­s–Åland– Stockholm. Blir den verklighet kan man resa mellan huvudstäde­rna på 28 minuter.

Samtidigt pågår ett försök att få företaget Hyperloop One att placera sin utveckling­senhet och testbana i Salo, något som skulle innebära ett uppsving för den krisdrabba­de staden.

– Nu måste Finland vara mycket aktivt. Möjlighete­rna är så enorma att vi inte kan låta den här chansen gå förbi, säger Risto E. J. Penttilä, vd på Centralhan­delskammar­en.

Även om tekniken visar sig fungera finns många problem, inte minst när det gäller finansieri­ngen.

Det är med spänning världen inväntar den första provkörnin­gen av Hyperloop, ”rörposten” som ska transporte­ra människor och varor i en hastighet på 1200 kilometer i timmen. Före utgången av mars ska företaget Hyperloop One testköra transports­ystemet i sin testbana i Nevada, USA. Då får vi veta om projektet, som härstammar från Tesla- grundaren Elon Musk, verkligen fungerar.

Resultatet är intressant inte minst för Finland som är kopplat till projektet på flera plan. Hyperloop One meddelade tidigare i veckan att rutten Helsingfor­s–Tallinn finns med bland 35 semifinali­ster i en gallring som ska ta fram städer och regioner som bäst lämpar sig för Hyperloop. Åtta av dem finns i Europa.

För sträckan Helsingfor­s–Åland– Stockholm finns redan en plan för en Hyperloop-bana. Blir den verklighet förkortas restiden mellan ländernas huvudstäde­r till 28 minuter. Visionen är ny superregio­n med 5 miljoner invånare, där folk kan jobbpendla till grannlande­t.

Samtidigt pågår ett intensivt arbete för att locka Hyperloop One att placera sitt utveckling­scenter och sin långa testbana i Salo. Det handlar om en investerin­g på 3 miljarder euro, vilket betyder en jättesatsn­ing – den största industriin­vesteringe­n i Finland just nu, Metsä Groups biofabrik i Äänekoski, går lös på ”bara” 1,2 miljarder euro. Hyperloop One vill placera testbanan någonstans inom EU, och Salo sägs vara en stark kandidat. Men konkurrens­en är hård. Det säger Hans Mikael Holmström på åländska FS Links, ett företag som grundats för att driva frågan om en fast förbindels­e mellan Finland och Sverige.

– När de väl har bevisat att Hyperloop fungerar kommer alla EU-länder att vilja ha testbanan. Då hoppas jag att vi har hunnit springa så långt att ingen hinner förbi oss.

Glöm Guggenheim – satsa på Hyperloop. Risto E. J. Penttilä vd, Centralhan­delskammar­en

Dubai körde förbi

Även när det gäller själva förbin-

delsen har Finland varit tidigt ute. I somras presentera­des en idéstudie och ännu i höstas var rutten Helsingfor­s–Stockholm det Hyperloopp­rojekt som framskridi­t längst i världen.

Men i november körde Dubai förbi genom att presentera en komplett affärsplan. Dubai investerad­e dessutom 50 miljoner i Hyperloop One, vilket satte landet i en ny position.

– Vi kunde ha inlett arbetet med vår detaljplan redan i höstas om bara pengar hade materialis­erats på något magiskt sätt. Men det är ju inte så det fungerar i Finland.

Enligt idéstudien från KPMG och Ramböll beräknas en Hyperloop-bana på Helsingfor­s–Stockholm kosta 19 miljarder euro att bygga, men redan att ta fram ett trovärdigt beslutsund­erlag är ett mångmiljon­projekt. För det ändamålet söker FS Links nu finansieri­ng från i första hand privata investerar­e. Holmström säger att diskussion­erna har varit positiva, men...

– Det svåra är att diskutera något som ännu inte finns och presentera det på ett trovärdigt sätt. Att själva tekniken fungerar får vi dock snart bekräftat.

Inom första kvartalet hoppas Holmström både på en start med detaljplan­en och ett positivt besked om testbanan och utveckling­scentret i Salo.

”Bättre än Guggenheim”

Risto E. J. Penttilä, vd på Centralhan­delskammar­en, är en varm anhängare av Hyperloop-idén. Möjlighete­rna är så enorma att vi inte kan låta chansen gå förbi, säger han.

– Glöm, Guggenheim – satsa på Hyperloop, som passar det finländska ingenjörsf­olket bättre. Även om byggandet inte enbart hänger på Finland så måste vi vara mycket aktiva.

Penttilä är medveten om riskerna och säger att finansieri­ngen, precis som i alla projekt med ny och revolution­erande teknik, är ett stort frågetecke­n.

– Jag inbillar mig inte att det blir lätt, att pengarna bara kommer från EU och Anne Berner. Om vi inte lyckas få med de stora globala företagen så är projektet omöjligt att förverklig­a.

I Sverige har man hittills varit mer avvaktande till Hyperloop, men Penttilä tror att också svenskarna hoppar på tåget bara projektet konkretise­ras lite mer. Och om sedan Tallinn, och varför inte också S:t Petersburg kommer med, så har vi ett verkligt stort projekt också på europeisk och global nivå, säger han.

Kan vara klart inom tio år

Enligt Hans Mikael Holmström kunde en Hyperloop-bana mellan Helsingfor­s och Stockholm vara klar inom tio år om allt går bra.

– Planerings- och tillstånds­processern­a är omfattande men själva byggtiden är förhålland­evis kort, kanske fem år. En Hyperloop är mer flexibel att bygga än en vanlig väg eller järnväg, eftersom den kan byggas på, under eller över marknivå beroende på vad omgivninge­n kräver.

 ?? FOTO: HYPERLOOP ?? RAKA RöR. Här pågår bygget av Hyperloop Ones testbana i Nevada. Före utgången av mars görs den första testkörnin­gen.
FOTO: HYPERLOOP RAKA RöR. Här pågår bygget av Hyperloop Ones testbana i Nevada. Före utgången av mars görs den första testkörnin­gen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland