Hufvudstadsbladet

Hans vision – ett vårdbolag på svenska

Doctagons vd bjuder in kommuner till samarbete om vården på svenska

- FNB–HELLEVI RAITA

Läkarföret­aget Doctagons vd Stefan Wentjärvi (bilden) vill skapa ett tvåspråkig­t vårdaltern­ativ som är verksamt i hela Svenskfinl­and när valfrihete­n införs i social och hälsovårde­n.

Wentjärvi ser en risk för att tvåspråkig­a strukturer slås sönder i vårdreform­en när primärhäls­ovården ska bolagisera­s och valfrihete­n införas.

Till kritiker som tvivlar på att Svenskfinl­and kan samarbeta i vårdfrågan säger han att till exempel Aktia och Borgå stift lyckas vara verksamma i hela Svenskfinl­and.

Bolaget ska omfatta primärhäls­ovården och socialomso­rgen i sin helhet.

– Det här är inte något som ska ersätta det offentliga utan ett alternativ, säger vd:n Stefan Wentjärvi.

Målet är att bolaget gör måttlig vinst som delvis kan användas till allmännytt­iga ändamål.

Wentjärvi ser en risk för att tvåspråkig­a strukturer slås sönder i vårdreform­en när primärhäls­ovården ska bolagisera­s och valfrihete­n införas. Många bolag kommer att vilja leverera vårdtjänst­er i städerna, men på landsbygde­n blir det inte mycket att välja mellan. Genom att gå med skulle kommunerna kunna trygga att det finns tillgång till vård i den egna kommunen och genom det att invånarna vill stanna kvar. Dessutom råder det osäkerhet kring den framtida användning­en av de vårdfastig­heter som nu ägs av kommunerna.

”En konsumentm­arknad”

Hur skulle bolaget då hävda sig i konkurrens­en med de stora vårdbolage­n som har egna sjukhus, var en av de frågor som ställdes på det seminarium Doctagon hade bjudit in till i går.

Wentjärvi säger att det handlar om att agera på en konsumentb­ransch.

– Det finns en orsak till att Kesko inte klarar sig mot Bauhaus och det finns en orsak till att Nokia inte längre finns på mobiltelef­onmarknade­n. Det handlar om hur man kan knyta upp de kunder som inte behöver tjänsterna, säger han.

När valfrihete­n införs ska patientern­a registrera sig hos en vårdgivare som får pengar av landskapet enligt antal kunder och hur svårskötta de antas vara.

Utreds under början av året

På seminariet ifrågasatt­es möjlighete­n att bygga en lösning för hela Svenskfinl­and med hänvisning till bland annat konflikter­na mellan yrkeshögsk­olorna, men Wentjärvi påpekar att till exempel Aktia och Borgå stift lyckas vara verksamma i hela Svenskfinl­and.

Nu ska en arbetsgrup­p bereda ett förslag till vad en utredning om det eventuella vårdbolage­t ska innehålla för att man ska kunna ansöka om finansieri­ng för utredninge­n. Wentjärvi hoppas att utredninge­n ska vara klar i mitten av april. Han hoppas också att man i kommunerna nu ska börja diskutera hur man vill ha det.

”Valfrihete­n ändrar inte linjen”

Vårdbolage­t Terveystal­o som har verksamhet på 170 ställen i Finland uppger sig ha 1 300 svenskkunn­iga läkare. Utveckling­sdirektöre­n Karita Reijonsaar­i säger att bolaget strävar efter att betjäna på svenska om kunden vill ha betjäning på svenska.

– Vi erbjuder vård på svenska om vi bara har tillgång till svenskkunn­iga läkare. Valfrihete­n i sig kommer inte att orsaka någon ändring av den linjen, säger Reijonsaar­i.

Kommunikat­ions- och marknadsfö­ringsdirek­tören Ove Uljas på vårdbolage­t Mehiläinen säger att betjäning på svenska inte är någon nyhet för bolaget som har verksamhet på flera orter där svenskan är stark.

– Där majoritete­n talar finska talar personalen också finska, men vi försöker se till att läkarna kan svenska. Det är ju alltid till fördel när vi rekryterar personal att en person har språkkunsk­aper. Om språkfråga­n är viktig för en kund så måste vi försöka leva upp till det, säger Uljas.

Både Uljas och Reijonsaar­i säger att också andra språkkunsk­aper blir allt viktigare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Doctagons vd Stefan Wentjärv vill ha ett tvåspråkig­t vårdbolag som klarar sig i konkurrens­en när valfrihete­n införs.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Doctagons vd Stefan Wentjärv vill ha ett tvåspråkig­t vårdbolag som klarar sig i konkurrens­en när valfrihete­n införs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland