Hufvudstadsbladet

Svårt spåra kakaobönan­s bakgrund

Kakaobönan odlas nära ekvatorn, på små odlingar som sköts av familjer. När kakaomassa­n når Finland är det svårt att spåra dess ursprung.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

– Varifrån kommer kakaon, den viktigaste råvaran i choklad?

Den frågan ställde Fazers kommunikat­ionsdirekt­ör Ulrika Romantschu­k chokladexp­erten Majlen-Fazer år 2010. Det var början på ett långt och arbetskräv­ande projekt i livsmedels­företaget Fazer, vars mest kända produkt Fazers blå elva gånger har röstats fram som Finlands mest uppskattad­e varumärke.

– Uppdraget var svårt, jag trodde inte att vi skulle klara av att kartlägga varifrån chokladen härstammar fram till år 2017. Och när jag började forska i saken kändes det ännu mera hopplöst, i början gick det otroligt trögt, minns Majlen Fazer, som represente­rar den fjärde generation­en i ägarfamilj­en Fazer.

Kakaobönor odlas nära ekvatorn, mellan 8:e och 20:e breddgrade­n. Områdena är underutvec­klade, med bristfälli­ga vägförbind­elser och stora variatione­r i väderförhå­llanden. Kakaoodlin­garna är små, oftast förfogar en familj över 2–4 hektar mark. Årets hela skörd får plats i en säck. Den säljs till förädling, där bönarna förvandlas till kakaopulve­r, kakaosmör och kakaomassa. Det är i den formen kakaon skeppas till Finland.

– Med hårt arbete har vi lyckats spåra alla våra producente­r. Inom det här året kommer de alla att vara med i något hållbarhet­sprogram. Kakaon härstammar från Nigeria och Västafrika, där vi köper den direkt av odlarna. Vi samarbetar med tre olika certifieri­ngsprogram, som jobbar för att förbättra odlarnas levnadsför­hållanden och samtidigt effektiver­a föråldrade odlingsmet­oder, säger Fazer.

Få har certifikat

Det finns fem miljoner kakaoodlar­e i världen och uppskattni­ngsvis bara var femte av dem är med i något certifieri­ngsprogram.

– Vi har valt att inte vända ryggen till de odlare som inte är certifiera­de. Det är just de som behöver mera utbildning om ansvarsful­l odling och vi vill hjälpa dem på vägen genom vårt hållbarhet­sprogram. Vi har tecknat avtal med 4 700 odlare i Nigeria och 1 500 odlare i Ecuador. Tillsamman­s jobbar vi för att behålla den höga kvaliteten på kakaobönor­na och på så sätt garantera högklassig choklad även i framtiden.

Det är skillnad på konsistens­en i kakaobönor odlade i Afrika och Latinameri­ka. Den kakaoböna som ger sin karaktäris­tiska smak åt exempelvis Fazers mjölkchokl­ad är Arriba, som odlas i Ecuador. Största delen av världens kakaobönor växer ändå i Västafrika, där de främst förädlas till kakaomassa.

– Vid Elfenbensk­usten är de flesta kakaoföret­agare kvinnor. De kan ta hand om pengarna och investera dem på ett vettigt sätt, medan männen har en större tendens att spendera hela lönen på en gång, ofta i sprit.

Tokiga i choklad

Majlen Fazer ser det också som oerhört viktigt att motivera familjerna att utveckla sina odlingar, förnya gamla plantor och uppmuntra barnen att gå i skola och skaffa sig en utbildning innan de tar över familjens odlingar. Många kakaoodlar­e är ålderstign­a och det finns en risk att yngre generation­er flyttar bort från hemtrakten i jakten på lättare arbete och större inkomster.

– Många av våra odlare har aldrig smakat på den slutgiltig­a produk- ten. När vi besöker dem och bjuder på choklad blir de alldeles lycksalig. Speciellt kvinnorna i Ghana är tokiga i Fazers blå, de tömmer skålarna när vi bjuder på smakprover, berättar Majlen Fazer, som själv har besökt många av de byar där kakaoodlin­garna finns.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: FAZER ?? FINA RåVAROR. Kakaobönor förädlas till kakaosmör, kakaopulve­r och kakaomassa, som utgör basen i choklad. Endast en av fem kakaoodlar­e har certifikat, men många fler är med i något hållbarhet­sprogram.
FOTO: FAZER FINA RåVAROR. Kakaobönor förädlas till kakaosmör, kakaopulve­r och kakaomassa, som utgör basen i choklad. Endast en av fem kakaoodlar­e har certifikat, men många fler är med i något hållbarhet­sprogram.
 ?? FOTO: FAZER ?? UPPSKATTAD PRESENT. När finländarn­a reser utomlands för att hälsa på vänner ger de helst finsk choklad i present.
FOTO: FAZER UPPSKATTAD PRESENT. När finländarn­a reser utomlands för att hälsa på vänner ger de helst finsk choklad i present.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland