Hufvudstadsbladet

Dataintrån­g ”som hobby” gav böter

En ung man har dömts till 150 dagsböter för ett stort antal dataintrån­g. Domen i Helsingfor­s tingsrätt innebär att den unge mannen ska betala omkring 4100 euro.

- FNB

Mannen erkände i rätten att han kommit över hundratuse­ntals användarna­mn och lösenord under åren 2011–2013. Han gick i gymnasiet då.

– Målet och motivet har varit själva inbrottet, inte att orsaka skada. Användarna­s uppgifter har inte heller delats vidare eller publicerat­s, sade mannen till FNB under en paus i rättegånge­n.

Åklagaren yrkade på ungefär ett års villkorlig­t fängelse. Domen föll för 17 fall av bedrägeri utfört av ung person, 12 försök till bedrägeri som ung person och 4 fall av bedrägeri. Mannen fyllde 18 innan han begick de fyra sista brotten.

En del av uppgiftern­a som mannen kom över var samlad i stora informatio­nsmassor som inte bestod av klartext. För att reda upp informatio­nen och få fram användarna­mn och lösenord tog han hjälp av ett antal andra personer. Han erkände i rätten att ett av målen var att komma in i systemet Wilma, som används av skolor. Det lyckades inte.

Den dömde konstatera­de i rätten att han alltid varit intressera­d av datasäkerh­et och numera jobbar i itbransche­n. Motivet var att testa vad han klarar av att göra.

– Jag samlade in uppgiftern­a åt mig själv. Det var på sätt och vis som en hobby.

Han räknade inte med att den udda hobbyn skulle skapa några problem.

– Men jag vet att jag gjort fel, sade han ändå i rätten.

Kan överklagas

Mannen berättade kort efter domen för FNB att han är nöjd med straffet. Häradsåkla­garen överväger däremot att överklaga.

Enligt domen har eventuella skador varit indirekta och inte allvarliga. Rätten beaktade att processen dragit ut på tiden och att den åtalade varit till stor hjälp under utredninge­ns gång. Han har också erkänt allt.

En stor majoritet av de ungefär trettio målsägarna är olika typer av sammanslut­ningar, bland annat kommuner och företag i mediebrans­chen. Inga vittnen hördes i rätten. Största delen av de målsägande hade inga krav. Med en del av dem har man kommit överens om ersättning­ar och enligt försvaret har de redan betalats ut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? ERKäNDE ALLT. Jag samlade in uppgiftern­a åt mig själv, sade den dömde mannen i rätten.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ERKäNDE ALLT. Jag samlade in uppgiftern­a åt mig själv, sade den dömde mannen i rätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland