Hufvudstadsbladet

Chempolis förnekar uppgifter om intentions­avtal

En lång process återstår innan Uleåborgsb­olaget Chempolis kan börja bygga det omtalade bioraffina­deriet i Indien, uppger företagets vd Esa Rousu för FNB. Enligt Rousu är uppgiftern­a om ett intentions­avtal i fjol också felaktiga.

- FNB

Chempolis har fått mycket publicitet på grund av kopplingar till statsminis­ter Juha Sipilä (C). Hans vuxna barn är minoritets­ägare i företaget via två placerings­bolag. Chempolis fanns med på den exportfräm­jande resa till Indien som leddes av Sipilä förra året.

Chempolis gick i slutet av resan ut med att man ska bygga ett raffinader­i värt 110 miljoner euro i Indien. Enligt Esa Rousu tecknades ett preliminär­t kontrakt i september 2014. Därefter tecknades ett mer detaljerat samarbetsa­vtal där man bland annat slog fast hur mycket pengar det indiska oljebolage­t NRL och Chempolis kan placera i det bolag som bildas för projektet.

Rousu tillbakavi­sar uppgiftern­a i kvällstidn­ingen Iltalehti om att Chempolis och NRL ska ha tecknat ett intentions­avtal i maj 2016, tre månader efter den stora exportdele­gationens resa till Indien. Iltalehti fick sina uppgifter från indisk press.

Han uppger att det nog skrivits på ett avtal med rubriken ”term sheet” i maj 2016, men att det inte varit frågan om ett intentions­avtal. Dokumentet ska ha innehållit små detaljer om det samföretag som ska grundas.

– Det var på sätt och vis en preciserin­g av saker man kommit överens om två år tidigare, säger Rousu.

Meningen är att ytterligar­e ett avtal ska skrivas innan samföretag­et kan grundas. Innan dess måste finansieri­ngen bli klar.

– Först efter det grundas ett samföretag som gör utredninga­r och fattar beslut om att bygga enheten (raffinader­iet), säger Rousu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland