Hufvudstadsbladet

Många hinder på vägen

- PATRIK HARALD

●●Superentre­prenören Elon Musk brukar lyckas i det han företar sig. Se bara på elbilen Tesla, rymdföreta­get SpaceX och solenergib­olaget Solar City. Därför är det inte omöjligt att också Hyperloop verkligen fungerar när systemet inom kort ska provköras.

Det betyder ändå inte raka spåret till en byggstart på rutten Helsingfor­s-Stockholm. Många hinder finns på vägen. Här är några:

Finansieri­ngen

●●De lokala företagen är förmodlige­n väldigt lockade av Hyperloop, men som Risto E.J. Penttilä säger i artikeln intill, krävs att man får med globala storföreta­g. Någon betydande finansieri­ng från samhället är inte att räkna med i dessa ekonomiskt kärva tider. Dessutom är den exakta prislappen ytterst oklar.

Miljön

●●Hur påverkas den känsliga skärgårdsm­iljön av ett Hyperloop-bygge? I en HBL-artikel för drygt ett år sedan talar forskaren Björn Hasselgren om ett ”jättestort miljöintrå­ng”.

Taxfreeför­säljningen

●●En fast förbindels­e till Åland skulle ta bort argumenten för att hålla kvar den skattefria försäljnin­gen inom färjetrafi­ken till och från landskapet. Här finns en intresseko­nflikt eftersom taxfreehan­deln är en betydande inkomstkäl­la för öriket.

Säkerheten

●●Vad händer om tekniken fallerar när hastighete­n är 1200 kilometer i timmen? Kommer folk att våga, och vilja, resa på det här sättet?

Som det ser ut nu blir det Dubai som får världens första Hyperloop-bana.

Det kunde ha varit Helsingfor­s–Stockholm. Men med många osäkerhets­faktorer på vägen kan det vara lika bra att inte rusa i väg för snabbt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland