Hufvudstadsbladet

Världsoro gynnar inhemsk turism

- FNB

Tre av fyra finländare gjorde minst en turistresa inom landets gränser under 2016, visar en undersökni­ng. Den inhemska turismen väntas fortsätta öka i år.

En av de centrala orsakerna för ökat resande inom landet är att folk känner sig säkrare här än utomlands, uppger forsknings­chef Anne Lahtinen på Kantar TNS, som genomfört undersökni­ngen.

–Det är möjligt att man är lite på sin vakt på grund av händelsern­a ute i världen och reser mer inom landet, säger Lahtinen.

Ökad oro för säkerheten har lett till att förberedel­serna inför turistreso­r blivit noggrannar­e. Utrikesmin­isteriets resemeddel­anden spelar en tydlig roll.

– Myndighete­rnas rekommenda­tioner har blivit klart viktigare än tidigare, säger Lahtinen.

Speciellt finländska kvinnor anlitar ofta en bekant resebyrå för att ge ökad trygghet under resan. För män i alla åldrar och för ungdomar av båda könen är det i stället olika jämför-sajter på nätet och bedömninga­r på sociala medier som bidrar till trygghetsk­änslan. En fjärdedel av de tillfrågad­e uppgav att de bedömer säkerhetsl­äget utgående från medierappo­rteringen.

–Betydelsen av informatio­nen från myndighete­rna ser ut att spela en större roll för äldre.

Natur och stadsresor lockar

Det är Resemässan som står bakom undersökni­ngen, där omkring 1 000 finländare svarat på frågorna. En tredjedel planerar att åka på en resa där naturen är i fokus under 2017. Hälsa och välmående är också populära teman för resor, framför allt bland kvinnor. Inrikes är det besök hos släktingar och kortare bilsemestr­ar som är vanligast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland