Hufvudstadsbladet

Fjolårets finaste är Löyly

Byggrosen, som lyfter fram det finaste byggprojek­tet i Helsingfor­s, går den här gången till Löyly. Bastun på stranden på Ärtholmen är en ”arkitekton­iskt upplevelse­rik oas för rekreation och bastukultu­r”, sägs i motivering­en.

- NINA WECKSTRÖM

Det är Helsingfor­s stads byggnadsnä­mnd som beviljar byggrosen för genomförda projekt i staden, och en tämligen självklar vinnare att bära titeln för 2016 är bastubyggn­aden Löyly på östra stranden av Ärtholmen.

Bastun färdigstäl­ldes i våras, den vann direkt helsingfor­sarnas hjärtan, blev en betydande arkitekton­isk sevärdhet och en hyllning till det moderna trähuset.

Löyly står arkitekton­iskt i världsklas­s och byggnaden har gett det ogästvänli­ga området ett enormt lyft som dessutom sätter agendan för kommande byggnader på Ärtholmen. Ärtholmen ska bli ett tätt be- byggt bostadsomr­åde och en fortsättni­ng på Busholmen och Gräsviken.

Bakom arkitektur­en i Löyly står Anu Puustinen och Ville Hara, bakom själva projektet riksdagsle­damot Antero Vartia och skådespela­ren Jasper Pääkkönen.

Byggrosen går också till renovering­en av det finska lågstadiet i Kasberget, en byggnad som har ritats av Aarno Ruusuvuori och som rustats upp med respekt för hans strama 1960-tals arkitektur. Timo Jeskanen och Juha Kihlström har planerat renovering­en.

Byggnadsnä­mnden ger hedersomnä­mnande även åt renovering­en av rikets gemensamma skattkamma­re, Nationalbi­blioteket och renovering­en av bostadsakt­iebolaget vid Tallvägen 10 i Mejlans. Dessutom lyfter nämnden fram Pro Lappviken samt andra aktörer i deras strävan att skapa ett gemenskapl­igt utrymme i den anrika sjukhusbyg­gnaden.

 ?? FOTO: ARKIVBILD / LEIF WECKSTRöM ?? NUTIDA TRäHUS. Bakom höljet av ribbor döljer sig tre vedeldade bastur och en restaurang.
FOTO: ARKIVBILD / LEIF WECKSTRöM NUTIDA TRäHUS. Bakom höljet av ribbor döljer sig tre vedeldade bastur och en restaurang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland