Hufvudstadsbladet

Nytt nej för iransk kurd – Migrations­verket ser inga risker

Asylbeslut Nej, Migrations­verket tänker inte utreda iranske kurden Musa Mohammadis situation på nytt utan står fast vid att Mohammadi ska utvisas till Iran. Migrations­verket anser det inte troligt att de iranska myndighete­rna fått nys om Mohammadis politi

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Varken inslag i kurdiska medier, intyg från det förbjudna kurdiska partiet Pjak i Iran, läkarintyg eller ett ställnings­tagande av riksdagens människorä­ttsnätverk har rubbat Migrations­verket, som inledde året med att på nytt avslå iranske kurden Musa Mohammadis senaste asylansöka­n. Den här gången räckte det inte länge, då den nya asylansöka­n lämnades in bara en månad tidigare.

HBL berättade i december om Musa Mohammadi, som kommit till Finland 2010 och sökt asyl. Mohammadi uppger att han förföljts på grund av politisk aktivism i Iran, och engagemang­et har fortsatt i Finland. Han har deltagit i demonstrat­ioner för kurdernas rättighete­r, intervjuat­s i kurdisk media och så sent som i december tog riksdagens människorä­ttsnätverk ställning för honom. I ställnings­tagandet som underteckn­ats av nio kända riksdagsle­damöter befarar underteckn­arna att Mohammadi hotas av förföljels­e, fängslande och tortyr om han återvänder, i värsta fall till och med avrättning.

Men Migrations­verket anser inte att det finns någon grundad anledning att anta att de iranska myndighete­rna skulle ha kännedom om Mohammadis aktivitet i Finland för kurdernas rättighete­r, eller nyhetsinsl­ag om honom i kurdisk media.

– Hah! Det tror jag inte alls stämmer. Vi vet att olika underrätte­lsetjänste­r, också den iranska, försöker följa rätt noga med vad emigranter och asylsökand­e gör i andra länder, säger långvarige före detta utrikesmin­istern, riksdagsle­damoten Erkki Tuomioja (SDP), som är en av underteckn­arna till ställnings­tagandet i december.

Han tror inte heller för en sekund att människorä­ttsnätverk­ets ställnings­tagande gått de iranska myndighete­rna förbi.

– Om vi hade en ambassad i ett land där parlamenta­riker ger uttalanden som hänvisar till Finland så är jag säker på att det skulle rapportera­s hem till huvudstade­n.

Tuomioja har inte själv läst Mohammadis asylbeslut och tar inte ställning till de individuel­la detaljerna.

– Men allmänt taget kan sägas att då det gäller en persons säkerhet kan man inte ta några risker. Det räcker inte att vara vid god tro och hoppas på det bästa. I det här fallet finns förmodlige­n en ganska stor risk. Om det finns en risk – hur kommer det sig i så fall att finländska myndighete­r inte identifier­ar den? – Det är egentligen ganska skrämmande. Då vi har en asylansöka­n ska första principen hela tiden vara att vi ser till att personen inte kan bli utsatt för förföljels­e, tortyr eller andra svårighete­r på grund av politiska eller andra ställnings­taganden.

Här tar Tuomioja stöd av statistike­n.

– Andelen asylsökand­e som får stanna är avsevärt lägre i Finland än i många andra länder, men varför skulle de som söker asyl här vara så mycket annorlunda än i till exempel våra grannlände­r? Statistike­n visar att vi följer andra principer.

Balans på knivseggen

Konflikten mellan kurderna och den iranska regimen har långa anor, och handlar i dag om större autonomi och till exempel kulturella och språkliga rättighete­r i kurdområde­na – något som centralsty­ret inte ser med blida ögon utan tolkar som separatist­iska strävanden som måste kväsas. Hur trängda enskilda kurdaktivi­ster är i Iran kan ändå variera, säger Mellanöste­rnforskare­n Mikko Patokallio vid fredsmäkla­rorganisat­ionen CMI.

– Min uppfattnin­g är att de som driver på kurdfrågan i Iran balanserar på knivseggen. Ibland kan de påverka situatione­n ganska mycket lokalt, men irriterar man fel instans kan man bli beskylld för separatism och råka i trubbel. Man får komma ihåg att Iran inte är någon rättsstat utan en diktatur där det förekommer människorä­ttskränkni­ngar.

Iran avrättade i fjol näst flest människor i världen, nästan tusen personer enligt Amnesty. Även om kurderna är en stor majoritet, ungefär tio procent av befolkning­en, är de också en av de mest förföljda grupperna i landet. Enligt Amnesty avrättades minst 24 kurdiska politiska fångar bara under augusti i år.

– Visst är det farligt att driva kurdernas rättighete­r i Iran. Rent allmänt kan man säga att politisk aktivism för kurdernas rättighete­r ökar de personliga riskerna. Och nära relationer till kurdiska partiet Pjak gör åtminstone inte regimen mer positivt inställd.

”Slarvigt beslut”

Said Moradi, Musa Mohammadis kontaktper­son och själv iransk kurd, anser att Migrations­verkets senaste beslut är slarvigt gjort. Man hänvisar till att Mohammadi deltagit i en demonstrat­ion, fast de i själva verket var flera, och man skriver namnet på en kurdisk tvkanal fel.

– Och Migrations­verket undervärde­rar riskerna då de anser att iranska myndighete­r inte följer till exempel kurdiska och utländska medier, säger han.

Mohammadi själv är nu på fri fot efter att plötsligt ha tagits i förvar i november, något han svarade på med en hungerstre­jk som ledde till sjukhusvis­telse. I sjukjourna­len som citeras på bloggen oikeuttamu­salle.wordpress.com säger han att han hellre dör i Finland än skickas tillbaka till Iran, där han är övertygad om att han kommer att torteras och dödas.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIVBILD
/ TOR WENNSTRöM ?? TA INGA RISKER. Före detta utrikesmin­istern Erkki Tuomioja, SDP, säger att det i ett sådant här fall inte räcker att hoppas på det bästa.
FOTO: ARKIVBILD / TOR WENNSTRöM TA INGA RISKER. Före detta utrikesmin­istern Erkki Tuomioja, SDP, säger att det i ett sådant här fall inte räcker att hoppas på det bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland