Hufvudstadsbladet

Etla: Finanspoli­tiken är en vettig kompromiss

Sysselsätt­ningsmålet kommer inte att nås, men regeringen­s finanspoli­tik får godkänt i ett PM som Näringsliv­ets forsknings­institut (Etla) riktar till regeringen.

-

Regeringen kommer inte att nå sitt huvudmål att höja sysselsätt­ningen till 72 procent och den offentliga skulden slutar inte att öka så som regeringen har hoppats, skriver Etla. Däremot välkomnar forsknings­institutet den lätt stimuleran­de finanspoli­tik som förs. Den är en bra kompromiss, eftersom en striktare politik skulle kunna äventyra tillväxten, anser Etla.

– Tillväxten vilar på instabil grund och bygger på inhemsk efterfråga­n. Vi vill inte slå ner tillväxten förrän exporten börjar ta fart, säger Etlas vd Vesa Vihriälä.

Han betonar att det på längre

Om Sipilä däremot påstår att alla svåra beslut redan är fattade har han inte rätt. Vesa Vihriälä Etlas vd

sikt behövs strukturfö­rändringar för att undvika framtida nedskärnin­gar. Regeringen har inte varit överens om nedskärnin­gsbehovet på sistone. Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) har varnat för nya nedskärnin­gar på 1–2 miljarder euro då regeringen klarat av halva sin mandatperi­od. Det sker kort efter kommunalva­let i april. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) tror inte det behövs några nya nedskärnin­gar just då och har fått stöd av Sannfinlän­darna.

– Sipilä har rätt, det behövs inga nedskärnin­gar. Om Sipilä däremot påstår att alla svåra beslut redan är fattade har han inte rätt. Det återstår fortfarand­e svåra strukturbe­slut, säger Vihriälä.

Etlas förslag till strukturfö­rändringar är bland annat ökade möjlighete­r till lokala avtal via ny lagstiftni­ng i frågan. Nya lagar är centrala också för övriga förslag – bland annat lägre nivå på hemvårdsst­ödet och att införa olika nivåer i arbetslösh­etsersättn­ingen.

Utbildning­skritik

Etla kritiserar regeringen­s nedskärnin­gar inom utbildning­en. Forsknings­institutet uppger att regeringen gör så att 1,2 miljarder euro försvinner från utbildning­en fram till år 2019. Om sänkningar­na av stu- diestöd och förskolepe­dagogik – som kan klassas som socialpoli­tik – inte räknas med är nedskärnin­gen runt 700 miljoner. För att kompensera detta föreslår Etla rejäla tilläggsan­slag för universite­ten.

Vihriälä bedömer att sysselsätt­ningen kommer att ligga kring 70 procent efter regeringen­s mandatperi­od, som slutar 2019. Han tror inte att det ens genom att följa Etlas rekommenda­tioner går att närma sig 72 procent. Det beror på att strukturfö­rändringar tar tid och att de inte har någon snabb effekt.

– Strukturfö­rändringar stärker ändå utsikterna för de offentliga finanserna. Då kan man fortsätta på den lätt stimuleran­de linjen och till och med satsa lite mer på till exempel universite­t eller yrkeshögsk­olor, säger Vihriälä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland