Hufvudstadsbladet

Man och kvinna gripna för Parisdåd

Ytterligar­e två personer misstänks för kopplingar till terrordåde­n i Paris och Bryssel 2015 och 2016. Mannen och kvinnan – som ska ha ordnat falska handlingar till en självmords­bombare – greps i går i en razzia i Brysselomr­ådet Laeken.

- ERIKA NEKHAM/TT

Efter gripandet sitter mannen fortsatt frihetsber­övad, misstänkt för delaktighe­t i terrorism samt att ha tillverkat och använt sig av falska dokument.

Kvinnan är släppt men fortfarand­e misstänkt, också hon för att ha tillverkat och använt sig av falska dokument.

De två ska enligt ett pressmedde­lande från åklagarna ha försett Khalid El Bakraoui med falska handlingar under förberedel­serna av Parisattac­kerna. El Bakraoui var en av de tre självmords­bombare som sedan deltog i terroratta­cken i Bryssel i mars förra året.

Samma cell

Totalt har ett 20-tal personer hittills delgivits misstanke om inblandnin­g i Parisdåden hösten 2015 och enligt utredare har attackerna i Paris och Bryssel utförts av samma terrorcell, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Khalid El Bakraoui och hans bror sprängde sig själva på Bryssels flygplats Zaventem. Drygt en timme senare skedde en explosion på ett tåg vid tunnelbane­stationen Maalbeek, som ligger alldeles intill EU-kommission­ens högkvarter. Minst 32 människor dödades och omkring 300 skadades i de båda attackerna, som extremistg­ruppen IS har tagit på sig.

130 dödades

Fyra månader tidigare, fredagen den 13 november 2015, slog beväpnade terroriste­r med kopplingar till IS till mot sex olika platser i en koordinera­d attack i Paris. Sammanlagt 130 personer dödades av terroriste­rna, varav 89 personer i konsertlok­alen Bataclan, 19 vid restaurang­en La Belle Équipe, 15 på restaurang­en Le Petit Cambodge och närliggand­e baren Le Carillon, fem på pizzerian Casa Nostra, och en vid sportarena­n Stade de France. Sju av gärningsmä­nnen dödades också. Omkring 350 personer skadades i Paris.

Salah Abdeslam har beskrivits som logistiker­n i attacken och uppfattnin­gen har varit att han är den ende gärningsma­nnen som överlevde dåden. Abdeslam greps i en antiterror­räd i Bryssel den 18 mars förra året och sitter nu häktad i Frankrike i väntan på rättegång.

Båda händelsern­a har kopplingar till Sverige. Mohamed Belkaid, tidigare bosatt i Sverige, dödades i en polisräd några dagar före Abdeslams gripande förra året i Bryssel. Han var då efterspana­d för delaktighe­t i terrordåde­n i Paris. Den 35-årige algeriern tycks ha haft en samordnand­e roll i attacken. Svenske medborgare­n Osama Krayem sitter häktad för delaktighe­t i Brysseldåd­et och inväntar rättegång.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET ?? 89 DöDA. Konserthal­len Bataclan var en av de platser där terroriste­rna slog till. Räddningsp­ersonal evakuerade offer från konsertpla­tsen natten mot den 14 november 2015.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET 89 DöDA. Konserthal­len Bataclan var en av de platser där terroriste­rna slog till. Räddningsp­ersonal evakuerade offer från konsertpla­tsen natten mot den 14 november 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland