Hufvudstadsbladet

Asylexpert­er tror på omfördelni­ng

Med Afrika nästan inom synhåll är Malta en knutpunkt i migrations­krisen – fast numera bara som bas för EU:s samlade flyktingex­pertis. Hos tjänstemän­nen på asylorgane­t Easo lever fortfarand­e hoppet om en framgångsr­ik omfördelni­ng mellan medlemslän­derna.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

För ett och ett halvt år sedan enades EU:s medlemslän­der om att totalt 160 000 asylsökand­e skulle skickas till andra länder för att avlasta Grekland och Italien.

Resultatet hittills: inte ens tio procent har gjort resan.

Ändå ger EU:s asyltjänst­emän inte upp. Än tror de att motvilliga medlemmar ska förmås att göra sitt.

– Javisst, om alla bara gör vad de ska. Nu när vi har en procedur på plats så kan det bara bli bättre, framhärdar Joanna Darmanin på asylorgane­t Easo i Valletta.

I den gamla vinhandlar­hamnen i Maltas huvudstad förs bok över alla de åtgärder som görs – och inte görs – för att hantera inflödet av flyktingar och migranter till EU.

Gemensam oenighet

Easo, med drygt 120 anställda och en årsbudget på kring 65 miljoner euro, är EU:s stödorgan i flyktingha­nteringen. Och om EU-kommission­en får som den vill ska Darmanin och hennes kollegor ges en ännu större roll.

– Vi vill förvandla Easo till en riktig myndighet för att stärka den, konstatera­r kommission­sordförand­e Jean-Claude Juncker på plats i Valletta.

Enligt planerna ska Easo göras till EUAA – European Union Asylum Agency – med minst fyra gånger så många anställda och dubblad budget för att kunna övervaka EU:s gemensamma asylpoliti­k, Ceas.

Kruxet är bara att oenigheten mellan medlemslän­derna är enorm om hur den gemensamma politiken verkligen ska se ut. Länder som Ungern och Slovakien har gått till

EU-domstolen för att klaga på omfördelni­ngsbeslute­t.

Få till Malta

Malta ligger bara 300 kilometer från den afrikanska kusten och fick ta emot en stor mängd flyktingfa­rtyg redan flera år innan den nuvarande krisen tog fart. Sedan Italien inledde sin Mare Nostrum-insats från 2013 – senare med hjälp från resten av EU – har dock antalet anlända per båt minskat nästan till noll, främst beroende på att de som nu räddas förs till Italien i stället.

– Malta var aldrig ett slutmål. De flesta som kom hit med båt gjorde det av misstag, säger Easos kommunikat­ionschef Jean-Pierre Schembri.

I samma takt har det tidigare så hätska flyktingmo­tståndet på Malta minskat avsevärt. I dag stoltserar i stället landets regering med att procentuel­lt sett ha tagit emot flest i hela omfördelni­ngssysteme­t.

När inflödet nu även minskat i Grekland hoppas Easo på samma resultat i andra EU-länder.

– I november var det faktiskt 1 000 som omfördelad­es, fler än någon annan månad, betonar Joanna Darmanin.

 ?? FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? OPTIMISTIS­K. Joanna Darmanin på EU:s asylorgan Easo tror att fördelning­en av flyktingar i EU blir bättre.
FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT OPTIMISTIS­K. Joanna Darmanin på EU:s asylorgan Easo tror att fördelning­en av flyktingar i EU blir bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland