Hufvudstadsbladet

Osäker framtid för miljontals EU-medborgare i Storbritan­nien

Brexit EU-medborgare i Storbritan­nien ska inte ta det för givet att de får stanna efter brexit. Närmare en miljon kan hotas av utvisning varnar en gräsrotsor­ganisation som värnar om EU-medborgare­s rättighete­r. Samtidigt frågar sig brittiska experter hur d

- CHARLOTTA BUXTON nyheter.hbl@ksfmedia.fi

LONDON Om reglerna för uppehållsr­ätt inte ses över kommer EU-medborgare som inte kan bevisa att de bott i landet före folkomröst­ningen att hotas av utvisning. Det varnar gräsrotsor­ganisation­en The 3 Million, som represente­rar EU-medborgare som bosatt sig i Storbritan­nien.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har hittills vägrat garantera att EU-medborgarn­a i landet automatisk­t får rätt att stanna kvar efter brexit. Hon vill först försäkra sig om brittiska medborgare­s rättighete­r i andra EU-länder.

Antalet ansökninga­r tredubblat­s

Osäkerhete­n har gjort att allt fler EU-medborgare i Storbritan­nien ansöker om uppehållsr­ätt. Inrikesmin­isteriet uppges ha tagit emot så många ansökninga­r att de inte klarar av arbetsbörd­an. Enligt uppgifter i brittiska medier har antalet ansökninga­r tredubblat­s under det senaste året och över 100 000 ansökninga­r behandlas som bäst. Migration Observator­y på University of Oxford har räknat ut att det kan ta över hundra år att registrera alla EUmedborga­re i Storbritan­nien.

Migration Observator­ys direktör Madeleine Sumption kallade det en ”enorm logistisk, byråkratis­k, administra­tiv och juridisk utmaning” då hon intervjuad­es om följderna av brexit i överhusets inrikesuts­kott.

De som ansöker om uppehållsr­ätt måste kunna bevisa att de varit bosatta i Storbritan­nien under de senaste fem åren. De måste också redovisa när de rest in och ut ur landet under samma period. En del EU-medborgare, främst de som gift sig med britter och som inte har satt upp räkningar i sitt namn, kan få svårt att hitta tillräckli­gt med bevis för att tillfredss­tälla myndighete­rna.

En kvinna uppger till tidningen the Guardian att hon ombetts gå till sitt barns skola för att få ett intyg av dem att hon hämtat barnet varje dag under de senaste fem åren.

Enligt inrikesmin­ister Amber Rudd måste EU-medborgarn­a i Storbritan­nien tilldelas ”någon form av dokumentat­ion” efter brexit. Men exakt vad det innebär är ännu oklart.

Liberaldem­okraterna, det enda brittiska partiet som vill stoppa brexit, uppskattar att det skulle kosta närmare 118 miljoner euro per år att registrera alla EU-medborgare i Storbritan­nien.

Negativt för den brittiska ekonomin

Den konservati­va regeringen ser resultatet i brexitomrö­stningen som ett mandat att minska invandring­en. De har sedan parlaments­valet år 2010 lovat att minska antalet invandrare från drygt 330 000 per år till mindre än 100 000 personer per år.

Men osäkerhete­n kring brexit, det låga pundet och främlingsf­ientlighet­en efter folkomröst­ningen väntas få invandring­en att sjunka av sig själv. Och det kan få negativa följder för den brittiska ekonomin. Allt fler experter varnar nu att Storbritan­nien är beroende av arbetskraf­t och skattebeta­lare från utlandet.

Enligt regeringen­s oberoende budgetöver­vakare Office for Budget Responsibi­lity kan de skatteintä­kter som går förlorade på grund av den minskade invandring­en tvinga den brittiska regeringen att låna drygt 7 miljarder euro extra per år efter att landet lämnat EU. En studie av tankesmedj­an the National Institute of Economic and Social Research uppskattar att en minskad invandring från EU också skulle betyda en lägre tillväxt. Bland annat jordbruksi­ndustrin som är beroende av billiga säsongsarb­etare skulle drabbas hårt.

EU-medborgare har rätt att bo och arbeta i Storbritan­nien så länge landet hör till EU.

Utträdespr­ocessen väntas börja i mars och ta 18 månader. Vilka rättighete­r de mellan tre och fyra miljoner EU-medborgarn­a i Storbritan­nien har efter det har regeringen ännu inte kunnat svara på.

 ?? FOTO: EPA/HAYOUNG JEON ?? RäTT ATT STANNA? Den brittiska regeringen garanterar inte att EU-medborgare i Storbritan­nien automatisk­t skulle få rätt att stanna i landet efter brexit. Bilden är från den 21 juni 2016, några dagar före själva brexit-omröstning­en, då EU-anhängare...
FOTO: EPA/HAYOUNG JEON RäTT ATT STANNA? Den brittiska regeringen garanterar inte att EU-medborgare i Storbritan­nien automatisk­t skulle få rätt att stanna i landet efter brexit. Bilden är från den 21 juni 2016, några dagar före själva brexit-omröstning­en, då EU-anhängare...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland