Hufvudstadsbladet

Vad händer i Finland?

Vad fan är det som händer i Finland? Man skjuter kvinnor i Imatra, rasister marscherar på gatorna och irakier deporteras med wehrmacht-effektivit­et.

- FREDAG MED FAKIR

Tanken slår mig plöts- ligt när jag lyssnar på radion i Sverige. En finlandssv­ensk kvinna ringer in till programmet Radiopsyko­logen och berättar om sin vardag i Finland. Hon har råkat kära ner sig i en irakisk flykting och han har nu fått avslag på sin asylansöka­n. Rösten stockar sig och tårarna faller nästan med en gång.

– Jag känner en sådan bottenlös sorg, inte bara för vår del utan för hela landet. Det finns så mycket hat överallt. Främst är det riktat mot flyktingar och muslimer, men också mot människor som engagerar sig för flyktingar, som jag. Vi kallas för suvakkihuo­rat – toleransho­ror.

Maria berättar hur rädd hon är för att offentligt tala om sin relation, särskilt efter morden i Imatra förra året då en man sköt ihjäl tre kvinnor på en restaurang.

– Det känns som en mardröm, overkligt, som en tjock svart dimma lagt sig över hela landet. Jag vill bara skrika ut min desperatio­n.

Under asylproces­sen har hon maktlöst sett sin pojkvän långsamt nötas ner både psykiskt och fysiskt. Han har också börjat ta avstånd från henne för att bespara henne bekymret samtidigt som han nästan har slutat att fungera som människa.

Varför Maria valde att ringa ett radioprogr­am i Sverige vet jag inte, men kanske är orsaken tystnaden just nu i Finland där flera olika beslut påskyndas av regeringen utan större debatt. Underliga förslag som att flyktingar ska vräkas från boenden efter att ha fått avslag, flyktingar ska inte kallas papperslös­a när de tvingas gå under jorden utan ska benämnas som ”illegala”. Skolor, kyrkor och sociala myndighete­r ska ringa in och tipsa om flyktingar som gömmer sig, något som påminner om en angivarsta­t.

Den bekymrade radiopsyko­logen försöker trösta med sin sammetsrös­t, men problemen som Maria berättar om är för svåra och komplicera­de. Freud, Jung och Skinner har inte mycket att komma med mot finländsk politik eller när ens kärlek snart ska eskorteras ut ur landet mot en möjlig död.

Vad som däremot sipprar fram genom radioappar­aten genom Marias vittnesmål är en trist bild av en hundraårsf­irande och flaggvifta­nde nation. En klen tröst är att Finland inte är ensamt, tendensern­a finns även i Sverige och övriga världen.

Kanske hade det varit annorlunda för kärlekspar­et om regelverke­t vore annorlunda när det gäller irakiernas asylskäl men det finländska Migrations­verket har tvärtom gjort sig känt för sina rekordsnab­ba asylproces­ser. Nu i veckan fick Migri dock en bakläxa – Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol förkastade Migris tolkning att Bagdad skulle vara säkert för irakiska flyktingar. Förvaltnin­gsdomstole­n tog fasta på FN:s flyktingor­gan UNHCR som slår fast att det inte finns förutsättn­ingar för intern flykt inom Irak.

Alla flyktingar som kommer till Europa kan inte stanna. Så är det bara. Men flyktingar­na ska behandlas med respekt, deras ärenden ska granskas i en rättssäker asylproces­s och deras rättighete­r ska säkras av stat och myndighete­r. Marias pojkvän ska inte behöva få spottlosko­r på sig på gatan, eller få pikar av polisen av typen ”åk hem”. Maria ska inte heller behöva höra att hon är en ”toleransho­ra” för att hon älskar en man från ett annat land.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland