Hufvudstadsbladet

”Finländsk handboll behöver en identitet”

Handboll Vad känneteckn­ar finländsk handboll? Före detta landslagst­ränaren Birgitta Lindholm efterlyser ett svar på den frågan och uttrycker en viss oro över att finländsk handboll stampar på ställe och säger att man borde ta in hjälp utifrån för att utve

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

En av Finlands mest framgångsr­ika och meriterade tränare har varit borta från den inhemska handbollen sedan i våras. Efter finalförlu­sten mot Dicken med HIFK-damerna valde Birgitta Lindholm, på grund av personliga skäl, att ta ett steg tillbaka och hålla ett sabbatsår. Efter 12 år som tränare för klubb- och landslag har hösten och vintern utan handboll varit en välkommen omväxling i vardagen.

– Handbollen gav mig otroligt mycket men den tog också mycket. Nu drömmer jag inte mera om handboll på nätterna, säger Lindholm.

– Jag drömde handboll nästa hela sommaren då jag gick genom vårens matcher.

Men då sommaren blev höst började Lindholm kunna koppla bättre bort från handbollen. Hon har bara sett ett par matcher på plats den här säsongen och medvetet tagit distansen till handbollen.

Att Lindholm kunnat bättre koppla av från handbollen betyder inte att hon skulle ha glömt bort sin sport eller ens tagit en total paus från den. I höst slutförde hon Mastercoac­hprogramme­t och hon har många nya och fräsch tankar om vad som behövs för att lyfta handbollen i Finland till en högre nivå.

– Finländsk handboll stampar på stället, säger hon.

– Internatio­nellt förnyas handbollen mycket och snabbt hela tiden men det syns knappt alls här hemma.

Lindholm säger att det handlar om att våga tänka utanför boxen, att våga testa på nya saker och att förnya de gamla inkörda och rätt bekväma systemen som finns i den nationella handbollen.

– Det finns helt enkelt inte tillräckli­g konkurrens på tränarsida­n i Finland. Om det fanns konkurrens skulle tränarna vara tvungna att förnya sig och då skulle handbollen utvecklas.

På samma sätt som spelare behöver utmanas och kämpa om sin speltid för att utvecklas måste också tränare känna att de måste höja sin nivå för att kunna ha ledande poster inom sin sport. Det har saknats i Finland.

Lindholm säger att det svenska tränarsyst­em som Handbollfö­rbundet använder i sin utbildning är bra. Att ha en gemensam grund för tränarna betyder att också spelarna har en bättre möjlighet att få en jämn grund att stå på.

– För tillfället saknar Finland en handbollsi­dentitet. Det skulle vara otroligt viktigt att ha en. Att ha en identitet som alla känner till och jobbar för är betydligt viktigare än vad den identitete­n ska vara, slår hon fast.

I klarspråk handlar det om att ha något som skulle känneteckn­a finländsk handboll. Problemet sitter rotat rätt djupt i den finländska handbollss­jälen. Det finns helt enkelt inget entydigt svar på hur finländsk handboll ser ut.

– Vi behöver utbildade tränare som kan bygga upp spelarna, säger Lindholm.

Och då antalet utövare är mycket litet i Finland finns det inget utrymme för hemlighets­makeri mellan klubbar, tränare eller förbund.

– Alla måste dra åt samma håll. Varje spelare måste få samma grund att stå på, oberoende i vilken klubb man spelar.

Lindholm säger att det är viktigt att alla tränare får samma utbildning

Om vi har tekniskt duktiga spelare kan vi göra taktiskt bättre drag på planen. Men om spelarna inte är tillräckli­gt mångsidiga kan vi inte göra mycket annat än att köra med ett tryggt 6:0-försvar. Birgitta Lindholm

så att spelarna redan i en tidig ålder kan få ta till sig den lärdom som ska skapa den finländska identitete­n.

– På det sättet stöps juniorerna lite i samma modell. Då tränarna sedan förnyar sig och sätter sin egen prägel på sitt arbete ger det nya möjlighete­r.

Hon vill inte se att maskinerie­t spottar ut identiska spelare som bara kan en sak utan det handlar om att bygga en stadig grund där baskunskap­en är på en tillräckli­gt hög nivå för att tränare ska kunna bygga vidare på den och föra in nya saker som utvecklar både individen och laget.

– Om vi har tekniskt duktiga spelare kan vi göra taktiskt bättre drag på planen. Men om spelarna inte är tillräckli­gt mångsidiga kan vi inte göra mycket annat än att köra med ett tryggt 6:0-försvar.

Och hon vill se att tränarna samarbetar och att man skulle ta hjälp utifrån för att utveckla handbollen i Finland.

– Jag skulle gärna se tränarsemi­narier i Finland. I Norge, Danmark och Sverige samlas tränarna och jobbar tillsamman­s och diskuterar om vilka utmaningar som finns. Det handlar om att jobba över klubbgräns­erna och att föra diskussion­er mellan tränarna, säger Lindholm.

Under de diskussion­erna och mötena är det viktigt att tärnarna inte känner att de behöver vara försiktiga med vad de säger. Att båga lyfta fram svagheter och utveckling­spunkter i den egna verksamhet­en behöver inte betyda att man avslöjar sitt lags hemlighete­r utan att man hjälper och får hjälp av sina tränarkoll­eger och -konkurrent­er. I längden vinner finländsk handboll på att tränare vågar dela med sig av sina goda och dåliga erfarenhet­er i stället för att se det som ett sätt att skänka bort eventuella fördelar man har jämfört med sina motståndar­e.

– Det skulle vara otroligt viktigt att hämta in kunskap från utlandet i form av utländska föreläsare, säger Lindholm.

Sedan är det upp till tränarna att

ta till sig av den nya lärdomen och de färska intrycken. En bra tränare kopierar inte det som fungerat för någon annan utan man plockar med sig de goda sakerna som går att applicera på den grupp spelare man själv har till sitt förfogande.

Lindholm nära kontrat med Atlas

Lindholm bestämde sig för att ta paus från livet som tränare efter förra säsongen och har, trots ett par erbjudande­n, hållit fast vid beslutet.

Dicken var i kontakt med henne om ett potentiell­t samarbete på pojksidan och i slutet av sommaren ville Atlas ha henne som tränare för herrlaget då Mikael Källman lämnade Vandalaget inför säsongstar­ten.

– Jag var väldigt intressera­d av både Atlas och Dicken och det var mycket nära att jag hade blivit tränare hos någondera. Men jag hade tagit beslutet om sabbatsår på våren och höll fast vid det.

Lindholm var mycket nära att bli den första damtränare­n i herrligan.

– Jag har redan i några år sagt att jag är intressera­d av att träna herrar eller pojkar. Deras tekniska och taktiska kunnande är ofta av naturliga skäl på en högre nivå och det skulle vara intressant att jobba med dem, säger hon.

– Det är ett stort steg att ta. Spelet i sig är ju inte annorlunda men den mentala biten är det. Är finländsk handboll redo för en damtränare för ett herrlag? – En damtränare måste jobba hårdare för att få godkännand­e i en herrserie än en herrtränar­e. Bakgrunden och utbildning­en kan vara samma men mottagande­t kan vara annorlunda.

– Det handlar om auktoritet och att hålla sin egen linje och jag tror det kan vara något av en generation­sfråga. De yngre lagen kanske är mera redo medan det kan vara svårare att smälta för äldre spelare.

 ?? FOTO:
KSF MEDIA ARKIV / LINA ENLUND ?? TILLSAMMAN­S. Samarbete över klubbgräns­erna kan förta både spelare och tränare framåt och ha positiva effekter på landslagen.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV / LINA ENLUND TILLSAMMAN­S. Samarbete över klubbgräns­erna kan förta både spelare och tränare framåt och ha positiva effekter på landslagen.
 ??  ??
 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV / TOR WENNSTRöM ?? VILL SE NYTT. Birgitta Lindholm vill se internatio­nella fläktar inom finländsk handboll.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV / TOR WENNSTRöM VILL SE NYTT. Birgitta Lindholm vill se internatio­nella fläktar inom finländsk handboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland