Hufvudstadsbladet

Murray vill bryta mardrömssv­iten

Tennis Andy Murray har förlorat fem finaler i Australian Open. Nu är den brittiske världsetta­n på plats för att vinna – som nyadlad. – Jag är exalterad, säger den 29-årige tennisstjä­rnan.

-

2010, 2011, 2013, 2015 och 2016.

Det är några av Andy Murrays hittills bästa år i tenniskarr­iären. Men det är också fem år som han förlorat finaler och missat titeln i årets första grand slam-turnering, Australian Open i Melbourne.

I går tränade Murray på en av sidobanorn­a kring mytomspunn­a Rod Laver Arena och Margaret Court Arena inför årets upplaga, där huvudturne­ringen inleds på måndag. TT fick en enskild intervju med världsstjä­rnan direkt efter träningen, bland folkvimlet av selfie-jagande fans, fotografer och säkerhetsv­akter.

I en intensiv promenad över tävlingsom­rådet Melbourne Park, där kvalomgång­ar hittills varvats med stjärnorna­s träningsti­mmar, berättade Murray om sina förväntnin­gar.

– Jag ser fram emot varje upplaga av den här turneringe­n. Förhoppnin­gsvis har jag en bra chans i år, säger den trefaldige grand slam-segraren.

Tilldelats order

Förra året återtog Murray den prestigefu­lla Wimbledon-titeln, för- svarade sitt OS-guld i singel i Rio de Janeiro och blev världsetta för första gången.

Insatser som bidrog till att Murray den 30 december förra året tilldelade­s den brittiska imperieord­en (OBE) av Storbritan­niens regering. Skotten tituleras därför nu fullständi­gt som Sir Andrew Barron Murray.

29-åringen är en av de yngsta någonsin som fått den adliga titeln.

– Det är en underbar ära, sade han till The Guardian i samband med utnämninge­n. 2017 inleder Sir Andy Murray alltså som nyadlad och för första gången som världsetta. Han är toppseedad inför Australian Open där huvudtävli­ngen startar på måndag.

– Det känns bra. Jag har haft några bra dagar av träning, säger Andy Murray till TT.

I fjolårets herrsingel­final av den heta grand slam-turneringe­n förlorade Murray mot Novak Djokovic. Den jämnårige serben vann överlägset i tre raka set.

I november förra året petade Murray ner Djokovic från platsen som världsetta och besegrade honom även i finalen av det avslutande ATP-tourslutsp­elet i London.

Toppduon möttes så sent som den 2 januari i år, i finalen av ATP-turneringe­n i Doha. Då fick Djokovic en mindre revansch och vann med 6–3, 5–7, 6–4. Hur stora är dina chanser att besegra Novak här i år? – Jag vet inte, säger Andy Murray och sliter sig loss från folkvimlet i Melbourne Park.

FNB–DAVID HJORTER/TT

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PAUL CROCK ?? TOPPSEEDAD. Andy Murray är världsetta för första gången under sin karriär.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PAUL CROCK TOPPSEEDAD. Andy Murray är världsetta för första gången under sin karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland