Hufvudstadsbladet

Nu behövs intressebe­vakare som förstår pensionäre­rnas behov

-

PENSIONER Peter Rehnström skriver (HBL 9.1) att fakta inte alltid är trevliga, men kommer inte själv med några fakta om Kimmo Kiljunens förslag om pensionsin­dexet. Det oaktat dömer han det som demagogi.

Vad är nu fakta? Pensionssk­yddscentra­len beräknar att om man återgår till halva löneindexe­t för arbetspens­ionerna skulle de fonder som nu finns, och redan vuxit till nästan 200 miljarder euro, ta slut senast 2060. Vi vet relativt säkert hur många pensionäre­r det kommer att finnas fram till dess – även om det visserlige­n är möjligt att livslängde­n då börjat minska på grund av dagens överviktig­a och ohälsosamt levande befolkning och friare alkoholpol­itik så att pensionäre­rnas antal är mindre än beräknat.

Däremot vet vi ingenting om fondernas egentliga utveckling fram till 2060, som ju är 43 år framåt i tiden. Vi vet att pensionsbo­lagen är extremt obenägna att använda dem, och därför har satt i gång en enorm propaganda­maskin mot indexförsl­aget. Däremot vet vi inte alls hur säkert fonderna är investerad­e, och hur deras avkastning kommer att se ut fram till 2060. Fyrtio år är helt enkelt en alltför lång tid.

Ifall utveckling­en fortsätter som hittills under de senaste 40 åren kommer lönerna att öka kraftigt och skillnaden mellan nuvarande levnadskos­tnadsindex och löneindex blir stor. Men ifall, som det nu ser ut, lönerna inte ökar i samma takt som tidigare, och tillväxten är mycket lägre, kommer extrakostn­aden för löneindexe­t att bli ganska liten.

Å andra sidan, ifall fonderna kraschar mellan 2017 och 2060 (vilket är fullt möjligt) finns inget att diskutera, utom i den händelse att de inte används förrän de kraschar. Till exempel de svenska (kultur)fonderna lyckades sälja en stor del av sitt Nokiainneh­av medan aktiernas värde var högt. Hade de inte sålt skulle de nu vara mycket fattigare och ångerköpta. I en sådan situation vore det bäst om pensionsfo­nderna används före kraschen för pensionäre­rna i stället för att bara låta dem försvinna.

Mera sannolikt är dock att fonderna inte förlorar i värde utan utvecklas snabbare än den finländska ekonomin, om vi antar att de nu snabbt utveckland­e länderna fortsätter med sin tillväxt och förnuftiga fondförval­tare investerar i deras marknader. I båda fallen är det bättre att ge åt pensionäre­rna ens något innan de dör.

Det är allmänt känt att pensionsfo­nder som direkt står under statlig kontroll äts upp förr eller senare.

Notera även att de berömda stora årskullarn­a kommer att vara döda i god tid före 2060, antagligen före 2030.

Det finska halvstatli­ga, halvprivat­a pensionsfo­ndsystemet är unikt. Det är allmänt känt att pensionsfo­nder som direkt står under statlig kontroll äts upp förr eller senare. Däremot är de finländska pensionäre­rnas pengar mycket väl skyddade mot omedelbara politiska behov. De finländska fonderna är i stället skeva åt andra hållet: de kan inte användas, eftersom de privata fondbolage­n sitter på dem, ens när de skulle behövas. Det saknas en mekanism som skulle se till att pensionäre­rnas intressen bevakas i det medellånga loppet.

Kruxet är slutligen om fonderna ens delvis skall användas till det som de är avsedda för eller om de helt och hållet ska lämnas åt fondförval­tarnas godtycke. Jag skulle nog inte lita på att pensionsbo­lagen genuint försvarar pensionäre­rnas intressen. Det behövs utomståend­e intressebe­vakare som förstår pensionäre­rnas behov och bevakar deras intressen. Till dem kan man räkna Kimmo Kiljunen, men tyvärr inte Peter Rehnström. J P ROOS professor i socialpoli­tik Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland