Hufvudstadsbladet

Stiftad lag gäller, alltid!

-

PENSIONER Givet ord håller, stiftad lag gäller, alltid. Så blev jag lärd. Om vi frångår dessa sanningar är vi och vårt lands framtid i fara. Vi färdas i en farlig riktning utan att ens kunna gissa oss till vart den leder.

Den som inte känner historien kan inte heller se framtiden säger ett gammalt ordspråk. Och dessa brukar ju i allmänhet visa sig stämma. De som i dag talar för och försvarar det brutna indexet struntar i att sätta sig in i historiska fakta och att analysera de under årens lopp gjorda beslutens laglighet.

Tidigare har jag framhållit att vi pensionäre­r är själva skyldiga till att de som makten haver har utnyttjat vår svaghet. Hänsynslös­t vill jag säga. Klart är att politikern­a tar och har tagit där det inte finns något motstånd.

Skulle vi som man gjorde i Amerika 1965 ha bildat en pensionärs­förening i likhet med American Associatio­n for Retired Persons (AARP), vars motto är ”ingen av oss klarar sig ensam”, skulle de finländska pensionäre­rnas ställning ha varit skyddad från orättvisor från statsmakte­ns sida. Det är allt skäl att nämna att AARP är fullständi­gt opolitisk. Antalet medlemmar var 2005 35 miljoner. I USA är 25 procent av befolkning­en över 50 år och av dem är hälften AARP-medlemmar. På den organisati­onen hoppar inte politikern­a eller tidningarn­as ledarskrib­enter. Inte blir de heller kallade demagoger som Peter Rehnström (HBL 9.1) beskyller Kimmo Kiljunen för att vara.

Jag frågar mig om man blir demagog om man gör en omfattande, arbetskräv­ande vetenskapl­ig undersökni­ng och ger ut resultatet i bokform som Kimmo Kiljunen gjort. Har Rehnström orkat läsa den?

I Amerika har man varit kloka och förutseend­e. Så är också de amerikansk­a pensionärs­föreningar­na ekonomiska jättar. Där har man insett enhetens styrka medan man hos oss för ett partisankr­ig som är helt ofruktbart. Jag frågar mig vilken andel våra politiker har i denna olyckliga utveckling? Och jag tror mig veta svaret.

Jag vill för min del avsluta frågan om pensionäre­rnas ställning. En varning är på sin plats: låt inte politikern­a fara i väg med de hopsparade 180 miljarder eurona som en liten klick så kallade experter nu har hand om. Och som njuter av jobbet och inte till något pris vill bli av med det. PER-ERIK LINDHOLM diplomekon­om, pensionär Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland