Hufvudstadsbladet

Alltid lätt att stämpla folk

-

PENSIONER ”Fakta är inte alltid trevliga” skriver Peter Rehnström (HBL 9.1) då han utdömer vårt medborgari­nitiativ för att återställa löneindexe­t till arbetspens­ionerna. Han framför dock inte några fakta om själva saken. Han nöjer sig med att konstatera att ”demagoger, som Kimmo Kiljunen” serverar en ”ändamålsen­ligt selekterad informatio­n”.

Att stämpla folk är lätt. Peka på ett problem, och du är ett problem. Fakta är ingenting att bry sig om, de är ju inte alltid så trevliga.

Här är några fakta för Rehnström att fundera på.

För det första är pensionsta­garna på grund av det brutna indexet den enda inkomsttag­argruppen i Finland som lagstadgat blir allt fattigare.

För det andra, det brutna indexet godkändes 1995 då man var rädd för att de stora årsklasser­na skulle rubba pensionssy­stemet. Man talade om ”pensionsbo­mben”. Nu har de stora årsklasser­na i sin helhet gått i pension.

För det tredje, de senaste 20 åren har pensionsut­gifterna fördubblat­s, men pensionsfo­nderna har femdubblat­s. Man har skapat den allra största kapitalkon­centration­en i Finlands historia. Dess storlek är 185 miljarder euro.

För det fjärde, med undantag

av ett enda år har det inte utbetalats pensioner ur pensionsfo­nderna, inte ens ur dess avkastning­ar. Varje år har arbetspens­ionsavgift­erna varit större än de utbetalda pensionern­a.

För det femte, skötseln av pensionsme­dlen har lagstadgat anförtrott­s näringsliv­ets ledning. Denna investerin­gsmakt vill man inte pruta på till förmån för pensionäre­rna. Därför har vårt medborgari­nitiativ stött på ett så kraftfullt motstånd. Lite bryr man sig om fakta, det räcker med att stämpla folk. KIMMO KILJUNEN ordförande, Suomen seniorilii­ke-Finlands seniorförb­und

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland