Hufvudstadsbladet

Plocka upp varandras vantar

- LINA FRISK bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

Under färden tillbaka till Vasa efter att ha tillbringa­t jullovet i södra Finland hade jag många tunga väskor som sällskap i tåget. Med kliande yllemössa och fuktig rygg släpade jag ner dem på perrongen vid en mellanstat­ion för att sedan fortsätta min resa med nästa tåg. Redo att ta mig an följande etapp inser jag att mina vantar kommit bort någon gång längs färden. En suck av frustratio­n, en blick mot trängseln i tågdörren jag just klämt mig ut ur och två minuter till nästa avfärd. Vantarna får vara.

Men plötsligt ser jag något rött som viftar i dörren. Mina vantar! En person kommer snabbt utspringan­de ur tåget, ger mig vantarna och försvinner snabbt in i tåget igen innan vagnarna börjar rulla vidare. Jag hinner knappt reagera på vad som händer, men mina vantar är plötsligt i min ägo igen.

Litar vi inte på varandra skapar det ännu mer misstro och fientlighe­t. Jag vill så gärna tro att vi människor håller varandra om ryggen.

Egentligen var själva gesten inte så stor eller häpnadsväc­kande, men just där och då skonade det mig från både frustratio­n och kalla fingrar. Men mest framträdan­de var ändå min förvåning att den här anonyma främlingen faktiskt utförde den här vänliga gesten. Eller snarare, sorgligt att jag blev så förvånad.

Jag har märkt att jag blivit allt mer misstänksa­m och inte längre vågar lita på människors välvilja och agenda. Det rådande samhällskl­imatet och några incidenter har bekräftat att människor inte vill spela i samma lag. Det har gjort mig skeptisk. Därför är jag glad över att jag blev utsatt för den här vanthändel­sen och den vänliga främlingen. Hen kom och påminde mig om att det är så mänsklighe­t och välvilja ser ut i sin allra renaste form.

Även om det ibland känns naivt att tro på människans välvilja, är det viktigt att vi skapar förtroende för varandra. För litar vi inte på varandra skapar det ännu mer misstro och fientlighe­t. Jag vill så gärna tro att vi människor håller varandra om ryggen. I stället för att vara misstänksa­mma måste vi utmana människans godhet och givmildhet. Och plocka upp varandras slaskvåta vantar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland