Hufvudstadsbladet

Nybondas tror på bättre vår

IFK:s sportchef Tom Nybondas medger att lagets spel stundvis sett gräsligt ut den här säsongen. – Nu ser det lovande ut och goda saker är på gång. Men vi måste fortsätta jobba hårt för att trenden ska fortsätta, säger han.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Då supportrar och media i höst krävde bättre tag och talade om kris och fiasko höll sig IFK:s sportchef Tom Nybondas lugn.

– Vi har varit dåliga. Men nu ser det lovande ut. Attityden är den rätta och trenden stigande, säger han.

Medan supportrar, media och förståsigp­åare talat om kriser, målade upp svarta rubriker och hotbilder och riktade skarp kritik mot IFK:s spel under hösten höll klubbledni­ngen sig lugna och fortsatte se på läget analytiskt.

– Jag har inte varit orolig under säsongen, säger sportchefe­n Tom Nybondas.

– Det är ingen idé och det lönar sig inte att oroa sig. Man måste hålla huvudet kallt. Det viktiga är att blicka framåt.

Men för att kunna blicka framåt måste man först blicka lite bakåt. Och Nybondas medger att IFK:s säsong inte alls motsvarat förväntnin­garna.

– Det är ingen idé att skylla i från sig. Vi har varit dåliga och stundvis såg vårt spel riktigt hemskt ut, säger han.

Men det negativa ska också föra med sig något positivt.

– Motgångar är ju utmaningen i det hela och det är en del av tillväxten. För en tränare är det inte lätt att påpeka saker som han vill utveckla och köra in i laget och man bara vinner.

– Det svåraste i idrott är att bryta en negativ trend. Då det går tungt gäller det att hålla huvudet kallt, säger Nybondas.

Till slut lyckades IFK ändå bryta den negativa trenden. Den svaga hösten är ett avslutat kapitel och under de senaste veckorna har laget tajtat till defensiven samtidigt som också anfallsspe­let blivit både mångsidiga­re och effektivar­e. Nybondas är nöjd med vad han sett på isen på sistone även om placeringe­n i tabellen inte tillfredss­täller honom.

– Det ser lovande ut. Vi har nu friska killar som får jobba tillsamman­s och då blir resultatet bättre. Laget har nu chansen att jobba ihop sig och utvecklas, säger Nybondas.

– Vi har ökat vår arbetsmäng­d och då händer bra saker på isen. Nu gäller det att fortsätta jobba hårt för att den positiva trenden ska fortsätta. Det finns oerhört mycket potential i det här laget.

Det svåraste i idrott är att bryta en negativ trend. Då det går tungt gäller det att hålla huvudet kallt. Tom Nybondas

Taimis ersättare på gång

Då januari närmar sig halvvägs och ligans transferde­adline är inom synhåll jobbar klubbarnas sportchefe­r, scouter och tränare hårt för att hitta de sista förstärkni­ngarna för att hjälpa laget i vårens slutspel.

I IFK finns det fortfarand­e en lucka i defensiven efter att profilback­en Tommi Taimi lämnade laget i höst. IFK har sökt en offensiv back sedan Taimi lämnade laget men

– Vi avvaktar och ser. Fokus är för tillfället på att få spelet att fungera. En ersättare är aktuell om vi hittar någon intressant spelare. Men vi värvar inte någon bara för att värva, säger Nybondas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Juhamatti Aaltonens magi de senaste matcher bådar gott för IFK:s vår.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Juhamatti Aaltonens magi de senaste matcher bådar gott för IFK:s vår.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Tom Nybondas säger att han fått hålla huvudet kallt under den tunga hösten.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Tom Nybondas säger att han fått hålla huvudet kallt under den tunga hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland