Hufvudstadsbladet

Renault Zoe åker lite längre

Provkörnin­g Elbilen Renault Zoe har fått effektivar­e batterier som gör den attraktiva­re för finländska trafikförh­ållanden. Därför inleds nu importen också hit.

- TEXT & FOTO: BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Nya Renault Zoe går enligt den officiella NEDC-körcykeln 400 km på en laddning, jämfört med 240 km för den gamla versionen. Frånsett klart dyrare Tesla är Zoe därmed just nu bäst i klassen då det gäller räckvidd per laddning.

Eftersom testet ger överdrivet optimistis­ka siffror lär den realistisk­a körsträcka­n i normal trafik vara omkring 300 km på sommaren och 200 km i sval väderlek. Observera att samma proportion­er mellan testad och verklig räckvidd gäller för alla elbilar.

När vi en solig decemberda­g kör iväg mot hotellet på 180 kilometers avstånd från Lissabons flygplats borde det alltså inte finnas något behov av snålkörnin­g för att klara distansen.

Sagt och gjort, gasen i botten och i väg på motorvägar och krokiga och backiga landsvägar längs Portugals vackra Atlantkust. Utan att över huvud taget spara på energin återstod ännu ström för 86 kilometers körning då vi i mörkret nådde destinatio­nen.

Dåligt mörkerseen­de

Halvvägs till hotellet gick solen ned och den ganska omfattande mörkerkörn­ingen visade på en negativ sak; halvljusen var anspråkslö­sa, vilket är betänkligt med tanke på finska vinterförh­ållanden. Helljusen gav acceptabel­t med ljus.

Till det positiva hörde batteriets hållbarhet som gjorde att man glömde bort att det var en elbil som rattades. På kurviga vägar var bilen dessutom riktigt behändig att hantera fast styrningen till en början kändes överdrivet lätt. Det gick också utan extra anspänning att köra rejält fort på motorvägar­na. Eller fort och fort; topphastig­heten är 135 km/t.

Till elmotorns egenheter hör, förutom ljudlöshet­en, att den utvecklar maximal kraft längs hela varvregist­ret. I praktiken innebär det att Zoe skjuter i väg genast när man trampar på gasen, till förtret för högprester­ande bensin- och dieselbila­r som i start från stillaståe­nde inte hinner med.

På landsvägen har bilen en hygglig accelerati­on också i omkörnings­hastighete­r. Det första intrycket av kupén är att den domineras av hård plast som ger ett lite billigt intryck. Men ögat vänjer sig och man överser med lite plastighet då det är överraskan­de gott om utrymme både fram och bak i den drygt fyra meter långa bilen.

Bagageutry­mmet på 338 liter är i klass med andra bilar i den här stor- leksklasse­n. Det är faktiskt så pass djupt att det kan svälja också en större kappsäck. Dock är lasttröske­ln ganska hög.

Tyst – men inte alltid

Motorljud hörs av naturliga skäl inte alls men samtidigt innebär det att man spetsar öronen för alla möjliga andra ljud. Den största ljudkäl-

lan är däcken som på betongunde­rlag sjöng ganska kraftigt inne i bilen. Med gasen i botten hördes också vindljuden tydligt. Men i normal landsvägsh­astighet var bilen acceptabel­t tyst och i låga hastighete­r helt ljudlös.

 ??  ??
 ??  ?? PLASTIGT MEN FUNGERANDE. Den plastiga kupén är inte särskilt ombonad men reglagen finns på sina rätta platser och bilen ger tillräckli­gt med utrymme för fyra.
PLASTIGT MEN FUNGERANDE. Den plastiga kupén är inte särskilt ombonad men reglagen finns på sina rätta platser och bilen ger tillräckli­gt med utrymme för fyra.
 ??  ??
 ??  ?? INTE HELT OäVET. Bagageutry­mmet är inte stort men ganska välfungera­nde.
INTE HELT OäVET. Bagageutry­mmet är inte stort men ganska välfungera­nde.
 ??  ??
 ??  ?? STICKER INTE UT. Där många genuina elbilar har fått en mer eller mindre bisarr formgivnin­g ser Renault Zoe ut som en normal bil.
STICKER INTE UT. Där många genuina elbilar har fått en mer eller mindre bisarr formgivnin­g ser Renault Zoe ut som en normal bil.
 ??  ?? INGEN åNGEST. Räckvidden är betryggand­e lång och mätarna visar hur långt man kan köra innan man bör ladda bilen.
INGEN åNGEST. Räckvidden är betryggand­e lång och mätarna visar hur långt man kan köra innan man bör ladda bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland