Hufvudstadsbladet

Miljardsat­sning ska ge Kina renare luft

- FNB-TT

De senaste veckorna har miljontals kineser varit insvepta i den tjocka giftiga dimma av smog som under många år plågat norra Kina. Nu satsar landet 330 miljarder euro på ren energi. Men frågan är om det räcker.

KINA – Det här handlar inte bara om att förhindra global uppvärmnin­g, det handlar om grundlägga­nde överlevnad, säger Kinakännar­en Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utveckling­spolitik i Stockholm.

Kina förklarade för tre år sedan krig mot luftförore­ningar, men trots en rad åtgärder för att minska utsläppen har problemen fortsatt. I december stängde myndighete­rna skolor, vägar och fabriker i flera stora städer, men trots det blev firandet av det västerländ­ska nyåret en dimmig upplevelse för miljoner kineser.

Minskad livslängd

– Av Kinas 367 städer lever 80 procent inte ens upp till den interna kinesiska standarden för luftkvalit­et. Det här är ett fruktansvä­rt stort problem, som växer exponentie­llt, säger Niklas Swanström.

Den stora boven bakom utsläppen är kolkraften, som är en lika billig som smutsig energikäll­a. Studier har visat att luftförore­ningarna orsakar runt 1,5 miljoner dödsfall per år, vilket gör dem till ett större problem än till och med rökning. De enorma miljöprobl­emen har även påverkat vattenförs­örjningen och livsmedels­produktion­en.

– Jämför man medellivsl­ängden så är den 5,5 år kortare i norra Kina än i södra, vilket man tror beror på förorening­arna. Miljöförst­öringen har direkta ekonomiska och sociala konsekvens­er och har blivit en stor fråga både i civilsamhä­llet och för regeringen.

❞ Du frågar mig varför jag lämnar Peking? Det är för att jag vill överleva. Yang Xinglin

13 miljoner jobb

Smogen är också en av de bidragande orsakerna till att Kina de senaste åren blivit världens ledande investerar­e i grön energi. Mindre än en vecka in på 2017 meddelade landets energimynd­ighet (NEA) att Kina ska satsa 330 miljarder euro på ren energi de kommande fem åren.

Satsningar­na – som inkluderar vindkraft, vattenkraf­t, solenergi och kärnkraft – ska enligt myndighete­n skapa 13 miljoner jobb i branschen.

– Förnybar energi är idag det billigaste sättet att få ny el i världen och det kommer att bli ännu mer överlägset. Hur väl man lyckas ta de mest kostnadsef­fektiva förnybara systemen i bruk kommer att avgöra den ekonomiska konkurrens­kraften, säger energiexpe­rten Tomas Kåberger, som är professor vid Chalmers Tekniska Högskola i Sverige.

Flyr smogen

För en månad sedan var flygbiljet­terna slutsålda och kustområde­na nästan fullbokade. Delar av nordöstra Kina hade svalts av smog och många, många valde att åka till platser där det är lättare att andas.

Över 20 städer i norra Kina plågades av så dålig luft att myndighete­rna varnade rött – den högsta nivån på en fyrgradig förorening­sskala. Det innebär nödåtgärde­r som begränsnin­gar av användande­t av bilar såväl som stängninga­r av skolor och fabriker.

Gatorna i Peking bäddades in i en gulaktig dimma så tjock att flera motorvägar var stängda av säkerhetss­käl. Stadsborna plågades av huvudvärk och kliande halsar.

Yang Xinglin hade tagit sig till den smogfria skidorten Chongli, omkring tre timmar nordväst om huvudstade­n.

– Du frågar mig varför jag lämnar Peking? Det är för att jag vill överleva, sade Yang till The Guardian.

När Jiang Aoshuang och hennes familj kom till skidorten var den full av andra ”smogflykti­ngar”.

– Det kändes verkligen som ett flyktinglä­ger, sade hon till statliga Global Times.

Emma Zhang och hennes son har lämnat sitt hem och tagit in på hotell i Yunnanprov­insen.

– Äntligen såg jag blå himmn på hotell i Yunnanprov­insen.

– Äntligen såg jag blå himmel. Det var fantastisk­t! sade hon till South China Morning Post.

Ju mer desto billigare

Förnybar energi har den stora fördelen – till skillnad från fossila energikäll­or – att ju mer man bygger, desto billigare blir tekniken. Och det är den politiska ledningen i Kina väl medveten om, enligt Tomas Kåberger.

– Det är ingen tvekan om att de strategisk­a idéerna i den politiska ledningen i Kina drivits av klimatoch kostnadssk­äl. Men den mest akuta drivkrafte­n är smogproble­men, för de är hiskeliga.

Vissa bedömare anser att Donald Trumps valseger i USA, och hans löften om att satsa på koloch oljeindust­rin, ytterligar­e eldat på Kinas satsningar på grön teknik.

– På samma sätt som USA dominerade olje-erans uppkomst, så är Kina på väg mot ett ohotat ledarskap i fråga om ren energi, säger Tim Buckley på den amerikansk­a tankesmedj­an IEEFA (Institute for Energy Economics and Finel. Det var fantastisk­t! sade hon till South China Morning Post.

 ?? FOTO: GREG BAKER ?? Bilden ovanför är från Peking den 1 januari, bilden under från samma stad den 22 december.
FOTO: GREG BAKER Bilden ovanför är från Peking den 1 januari, bilden under från samma stad den 22 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland