Hufvudstadsbladet

Ryssarna fyller Prisma – lyxbutiker­na stänger

Den omtalade köpruschen österifrån verkar ha kommit av sig innan den ens började. Trots att de ryska shoppingtu­risterna ökat slår butiker och krogar igen i Villmanstr­and. Ryssarna är alltför få.

- TEXT STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi FOTO LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@ksfmedia.fi

– Visst kan man göra rafflande rubriker på ryssarnas köprusch, men sanningen är en annan. Mina ryska kunder har också ökat med hundra procent: från en till två, ironiserar Anu Koverola i sin affär för lyxiga köksattira­ljer, Kokkikaupp­a – Culinaria al Dente.

Hyllorna gapar halvtomma. Hon stänger sin butik efter bara ett och ett halvt år i det glassiga köpcentret Iso-Kristiina i centrum av Villmanstr­and. Just nu rear hon de sista De Buyer-stekpannor­na, Riedel-glasen, Peugeot-pepparkvar­narna och Villeroy & Boch-serviserna. Den sista januari släcker hon lampan.

De ryska turisterna har ökat en aning på grund av att rubelns värde gentemot euron förstärkts med en fjärdedel på ett år. Konsulatet i S:t Petersburg beviljade drygt 30 000 visum i december, vilket är 15-20 procent fler än året innan. Siffrorna är dock fortfarand­e blygsamma.

Gallerian, som står i förbindels­e med stadens kända och stora hotell, Lappee, öppnades nyrenovera­d för knappt två år sedan. Shoppingga­tan, som ligger under tak, är ytterligar­e en påle i köttet för de stora butikskedj­orna som hungrar efter kunder strax utanför centrum. De byggdes för att betjäna den ryska turistvåge­n som dock ebbade ut nästan helt när rubelkurse­n rasade.

– Det var med tanke på de ryska kunderna vi öppnade butiken här våren 2015. Då såg allt bra ut. En enda glasbestäl­lning från en rysk kund motsvarade en veckas normal försäljnin­g, berättar Koverola.

De ryska shoppingtu­risterna hör inte till samma penningsta­rka övre medelklass som den som vällde in under de goda åren.

– De som nu kommer hit ser man i Prisma och Lidl, men inte just i de dyrare affärerna. När de ryska kunderna med pengar försvinner så försvinner samtidigt de bättre restaurang­erna och butikerna i staden. Den lokala köpkraften minskar därför i sin tur, beskriver Anu Koverola den onda spiral hennes företag drabbats av.

I centrum av Villmanstr­and är det ingen brist på tomma affärs- och kroglokale­r. S-kedjans restaurang­er ser ut att ha tagit över här, liksom i så många andra små städer.

Tyst och stilla är det också i Iittalas butik i samma galleria. Men bu- tikschef Tarja Liukka och rysktaland­e expediten Olga Kämäräinen är nöjda.

– Vi har haft en bra vecka efter nyåret. De ryska kunderna är klart flera än för ett år sedan så vi är mycket hoppfulla. De är så viktiga för oss.

Iittalas tidlösa skandinavi­ska design är efterfråga­d bland turisterna från S:t Petersburg.

– De vill ha vackra vardagskär­l och pannor och kastruller av god kvalitet. Keramik med starka mönster tilltalar dem också. Våra klassiska finländska glaskonstn­ärer är verkligen världsberö­mda och mycket välkända i Ryssland.

Galina Baldjuk och hennes make är välkända och -sedda i Iittalas butik. Paret kommer över ett par gånger per år och köper då av bland annat Oiva Toikkas dyra glasfåglar.

– Vi samlar på glas och vi har en verkligt stor kollektion hemma, säger fru Baldjuk.

Paret nöjer sig inte bara med att besöka Villmanstr­and. Den här gången har man besökt Vierumäki, men Helsingfor­s står ofta på repertoare­n.

– Vi älskar Helsingfor­s, arkitektur­en, Musikhuset, Operan, museerna, räknar hon upp.

Paret Baldjuk hör till butikens trogna ryska kunder som håller kontakt via e-post för att reservera de varor de önskar sig.

– Vi har alltid hållit oss med minst en rysktaland­e expedit. Det är möjligt att göra affärer på engelska, men det är något helt annat att kunna serva kunderna på deras eget språk. De

ryska kunderna kräver god service. De är inte vana vid att behöva packa sina inköp själva, säger Tarja Liukka.

– Utan de ryska turisterna skulle vi inte ha butiker som Disas Fish med alla sina havsläcker­heter, eller affärer med fina märkeskläd­er.

Disas Fish är den populära stora matmarknad­en i Mustola strax utanför staden och ofta en sista anhalt för de ryska turisterna som är på väg hem.

Fisk och skaldjur är dragplåstr­en, men kunderna erbjuds också vakuumförp­ackat kött och andra produkter att köpa hem. I dag är kön vid fiskdisken relativt kort. Familjen Porman är ute efter färsk regnbåge för 7,90/kg.

– Det är lite billigare än hemma och så är kvaliteten högre, säger mamma Irina.

En blick på kundkärror­na vid kassorna avslöjar att de flesta fyller dem med bulkvaror, medan delikatess­er såsom gåslever och hummer blir kvar på hyllor och i frysdiskar. Varumängde­rna är också blygsamma i jämförelse med vad de var vid HBL:s besök för några år sedan.

Utanför Prismas stormarkna­d strax utanför centrum ser vi i dag en enda rysk turistbuss. När rusningen österifrån var som värst kunde här stå fyrtio bussar på parkeringe­n. Största delen av de ryska bilarna är små och anspråkskl­ösa mot de suvar som svängde in här för några år sedan.

– De flesta köper vanliga vardagsvar­or i stora kvantitete­r, ofta också till släkt och vänner, berättar en anställd.

Den starka tilltron till den ryska marknaden lockade företagarn­a att bygga stora hallar här knappt två mil från gränsöverg­ången vid Nuijamaa. Handelsmän­nen räknade med att sanktioner­na mot Ryssland skulle öka shoppingtu­rismen, men så har det inte gått. Den svaga rubeln kom som motvikt. I dag framstår hallarna som gigantiska felinveste­ringar för en utomståend­e .

Men de sydkarelsk­a handelsmän­nen har byxbakar av starkt kläde. De bidar sin tid övertygade om att uppgången kommer förr eller senare. Det visar sig att de tre största aktörerna inom gränshande­ln, Disas Fish, lågprisvar­uhusen Rajamarket och Laplandiam­arket planerar att utvidga med tusentals kvadratmet­er så fort stadsplane­n så medger.

Deras optimism stärks av att också Ikea bestämt sig för att lösa in en tomt i korsningen mellan riksväg 6 och Nuijamaavä­gen. Men möbeljätte­n avvaktar ännu med att bygga.

Ensam i lyxvaruhus­et

Grande Orchidé, lyxvaruhus­et vars fasadorkid­éer får modehallen att lysa som en fyr i natten har i åratal gäckat alla olyckskorp­ar. Förra ägaren Mohammad Darwich, som också äger Laplandiam­arket, gav upp för ett år sedan och verksamhet­en togs över av italienare­n Salvatore Coletta.

På parkeringe­n står en annan bil. Vi vandrar en god stund bland Armanis och Cerrutis kostymer utan att störas av vare sig kunder eller expediter.

I lokaltidni­ngen Etelä-Saimaa för- säkrar Coletta i alla fall att han är övertygad om att de ryska lyxkonsume­nterna återvänder, även om det kan ta ett år ännu.

– Jag litar på att de kommer, annars skulle jag inte vara här, säger han.

Samma framtidsop­timism lyser kring det ryska företagarp­aret Victoria och Denis Emeljanov som lämnade S:t Petersburg för lugnet i östra Finland. Paret handlar med specialkni­var, motorcykel­delar och elvärmare.

– Jag ville inte mera spela med i den ryska kasinoekon­omin. Man visste aldrig vad som väntade nästa dag. Ett eget hus i det lugna Luumäki passar mig perfekt, säger Denis.

– Finlands toppkockar reser hit för att handla våra knivar, säger Victoria, nu öppnar vi en butik också i Helsingfor­s.

– Men själva stannar vi här. Det är för stökigt i Helsingfor­s, tycker Denis.

❞ Utan de ryska turisterna skulle vi inte ha butiker som Disas Fish med alla sina havsläcker­heter, eller affärer med fina märkeskläd­er.

Tarja Liukka

kund ❞ När de ryska kunderna med pengar försvinner så försvinner samtidigt de bättre restaurang­erna och butikerna i staden. Anu Koverola företagare

 ??  ?? billigare & bättre. Darja och Irina Porman med barn och barnbarn handlar fisk på finska sidan. Den är billigare och bättre än hemma, anser Irina.
billigare & bättre. Darja och Irina Porman med barn och barnbarn handlar fisk på finska sidan. Den är billigare och bättre än hemma, anser Irina.
 ??  ?? för sent. För Anu Koverolas köksaffär kommer de ryska kunderna för sent och så är de för få. Affären i Villmanstr­ands glassiga galleria slår igen den sista januari.
för sent. För Anu Koverolas köksaffär kommer de ryska kunderna för sent och så är de för få. Affären i Villmanstr­ands glassiga galleria slår igen den sista januari.
 ??  ??
 ??  ?? FRAMGåNGSH­ISTORIA. Denis och Victoria Emiljanov är ett ryskt företagarp­ar som slog sig ner i Villmanstr­and och driver en exklusiv knivbutik. Nu öppnar de filial i Helsingfor­s.
FRAMGåNGSH­ISTORIA. Denis och Victoria Emiljanov är ett ryskt företagarp­ar som slog sig ner i Villmanstr­and och driver en exklusiv knivbutik. Nu öppnar de filial i Helsingfor­s.
 ??  ?? LJUS I TUNNELN. Tarja Liukka och Olga Kämäräinen i Iittalas butik i Villmanstr­and gläds åt att de ryska turisterna ökat en aning. Galina Baldjuk, i mitten, hör till stamkunder­na.
LJUS I TUNNELN. Tarja Liukka och Olga Kämäräinen i Iittalas butik i Villmanstr­and gläds åt att de ryska turisterna ökat en aning. Galina Baldjuk, i mitten, hör till stamkunder­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland