Hufvudstadsbladet

Förnybart växer inte i Tyskland

Andelen el producerad med förnybara energikäll­or stagnerade i Tyskland i fjol jämfört med 2015. Röster höjs nu för att låta kärnkrafte­n vara kvar längre än planerat och energin kommer också att bli en av årets stora valfrågor.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Produktion­en av el med förnybara energikäll­or i Tyskland steg bara med två procentenh­eter mellan 2015 och 2016. Ökningen är för liten för att täcka det gap som uppstår när kärnkrafte­n enligt nuvarande planer ska köras ned före 2022. Kol, naturgas och olja kommer därför att fortsätta att spela en viktig roll i elprodukti­onen.

Den tyska energimark­naden är full av motsägelse­r. Den kanske största är att den el tyska företag bjuder ut på elbörsen är billigare än på väldigt länge, samtidigt som tyska hushåll aldrig betalat mer för sin elkonsumti­on än de för tillfället gör.

– Att jämna ut den här skillnaden hör till det viktigaste vi borde få gjort på energimark­naden just nu, säger Hans-Josef Fell, ordförande för Energy Watch Group i Berlin.

Energy Watch Group är ett internatio­nellt nätverk som består av vetenskaps­män och parlamenta­riker från olika länder. Gruppen anger som sin målsättnin­g att erbjuda oavhängig informatio­n om energi.

Fell är smått bekymrad över situatione­n i Tyskland just nu.

– Ser man på statistike­n så ser det illa ut. Det byggs inte tillräckli­gt ny förnybar energi och det förnybara klarar inte av att ersätta kärnkrafte­n i den takt det är meningen att fasa ut den. Kol eller fossila bränslen ska vi inte bygga till, säger Fell.

Samtidigt påpekar han att statistike­n i viss mån ljuger. Att de förnybara energikäll­orna i fjol producerad­e 34 procent av den tyska elen mot 32 procent 2015 beror inte bara på att det byggdes för lite nytt, utan också på att fjolåret var dåligt både för soloch vindkraft. Höst- och vintervädr­et med dimma och mestadels svag vind ledde till att ingendera energikäll­an kunde producera till närmelsevi­s för full kapacitet. Men nybygge av sol- och biokraft har samtidigt stagnerat, medger Fell.

Tyskland har dessutom inte lyckats minska sin användning av kolkraft. Den producerar fortfarand­e lika mycket el som för 20 år sedan.

Få men starka

Röster höjs nu för att dra tillbaka beslutet att fasa ut all kärnkraft före 2022. Beslutet om att köra ner kärnkraftv­erken och ersätta dem med förnybar energi, den så kallade Energiewen­de fattades efter katastrofe­n i japanska Fukushima 2011. Men i fjol producerad­es fortfarand­e en knapp femtedel av landets el med kärnkraft.

– De som talar för att bevara kärnkrafte­n längre är inte så många, men de är starka, de represente­rar industrior­ganisation­er och ekonomiska intressen. Jag tror ändå inte att risken är så stor för att vi ska återta beslutet att stänga kärnkraftv­erken, säger Fell.

En av energiomst­ällningens kritiker är ekonomen och tidigare statssekre­teraren i Finansmini­steriet Heiner Flassbeck som i en blogg i slutet av december i fjol skrev att den här vintern kan komma att bli den som slutligt bevisar att Energiewen­de inte har några möjlighete­r att bli en framgångss­aga.

Även om produktion­en av sol- och vinkraft tredubblas före 2030 skulle de en vinter som den här inte kunna producera tillräckli­gt med el för att täcka efterfråga­n, konstatera­r han. Inte ens om man antar att efterfråga­n inte ökar. Resultatet av energiomst­ällningen skulle 30 år efter att omställnin­gen startade vara katastrofa­lt. Nedlagd kärnkraft skulle ersättas av fossila bränslen som kol, naturgas och olja.

– Man kan vilja mycket och alltid hoppas på det bästa. Men hur viktigt det än är med önskningar och hopp så är de inga lösningar, skriver Flassbeck.

Positiv attityd

De tyska kraftbolag­en sålde i fjol omkring 80 terawattim­mar el över den nordiska och tyska elbörsen. Det är ungefär samma mängd som producerad­es med hjälp av kärnkrafte­n. Utan elexport hade Tyskland alltså klarat sig utan kärnkraft, resonerar Hans-Josef Fell.

Riktigt så enkelt som att stoppa all export är det ändå inte, konstatera­r han. Eftersom el är en handelsvar­a som Tyskland producerar billigare än grannlände­rna fortsätter handeln, men exportmäng­derna borde man ändå sträva efter att minska.

Trots att energiomst­ällningen höjt de priser de tyska hushållen nu betalar för sin el har övergången till förnybar energi ändå ett starkt stöd bland tyskarna. Enligt en gallup i december anser hela 90 procent att den valda linjen är viktig eller mycket viktig. Drygt två tredjedela­r av dem som svarade väntade sig ytterligar­e höjda elpriser. Över hälften av de tillfrågad­e ansåg dessutom att utbyggnade­n av förnybar elprodukti­on går för långsamt.

– Vi ser nu att det föds nya affärsmode­ller för elprodukti­on där produktion­en sker utan något stöd från staten så jag är hoppfull när det gäller den förnybara produktion­en. Vi har en chans att ersätta kärnkrafte­n utan att öka produktion­en med fossilt, säger Fell.

Han är en av dem som ställer sig kritisk till den planerade nya gasledning­en mellan Ryssland och Tyskland, Nord Stream 2. En sådan ledning ökar beroendet av rysk gas i ett läge där den nuvarande gasimporte­n från Nederlände­rna minskar.

– Det uppstår en brist på gas om vi inte kan ersätta gasen med förnybart, något vi måste försöka göra, säger Fell.

Ny överföring­skapacitet

Ytterligar­e ett problem på den tyska energimark­naden är den otillräckl­iga elöverföri­ngskapacit­eten mellan norr och söder. Hans-Josef Fell anser inte att det finns någon brist just nu, men konstatera­r att distributi­onen på sikt måste bli bättre. En ny högspännin­gskabel mellan norra Tyskland och Norge som enligt planerna ska stå klar 2019 är enligt honom viktig. Fortfarand­e återstår att förstärka överföring­en mellan landets norra och södra delar.

Kvar finns också kostnadern­a för att köra ner kärnkrafte­n. De tyska kraftbolag­en kräver ersättning­ar för att stänga sina kraftverk och bolagen hade dessutom ett ekonomiskt tufft fjolår med de låga börspriser­na på el.

Tyskland går till val i höst och energin kommer vid sidan av invandring och EU att bli en av de stora valfrågorn­a. Men att en ny regering skulle backa i frågan om ”Energiewen­de” tror inte Hans-Josef Fell.

– Vi ska vara medvetna om den politiska diskussion­en som pågår. Jag är ändå förhoppnin­gsfull när det gäller att hålla fast vid motståndet mot kärnkrafte­n.

❞ Ser man på statistike­n så ser det illa ut. Det byggs inte tillräckli­gt ny förnybar energi och det förnybara klarar inte av att ersätta kärnkrafte­n i den takt det är meningen att fasa ut den.

Hans-Josef Fell

Energy Watch Group

 ?? FOTO: ?? INGET FöR DIMMA. Solceller fungerar bra under soliga sommarmåna­der, men under dagar med tät, våt dimma producerar de långt under sin kapacitet. Vädret satte käppar i hjulet för den tyska solkraften i fjol.
FOTO: INGET FöR DIMMA. Solceller fungerar bra under soliga sommarmåna­der, men under dagar med tät, våt dimma producerar de långt under sin kapacitet. Vädret satte käppar i hjulet för den tyska solkraften i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland