Hufvudstadsbladet

Pensionäre­rna är förmögnare

De finländska pensionäre­rnas förmögenhe­t har ökat snabbare än löntagarna­s. Pensionärs­hushållens förmögenhe­t har mer än fördubblat­s på 20 år medan löntagarna­s ökat mindre än två gånger under samma period.

-

Det här framgår av Pensionssk­yddscentra­lens studie Eläkeläist­en toimeentul­o (Pensionäre­rnas utkomst).

För några år sedan var pensionärs­hushållens förmögenhe­t drygt 150 000 euro, vilket är nästan 50 000 euro mer än löntagarna­s. I mitten av 1990-talet var skillnaden 20 000 euro. Skillnaden förklaras av bostäderna­s värdeöknin­g. Tre fjärdedela­r av pensionäre­rnas förmögenhe­t utgörs av bostaden.

– Bostäderna­s värde har utvecklats mycket positivt och pensionäre­rna har oftast en skuldfri ägarbostad, säger chefen för Pensionssk­yddscentra­lens forsknings­enhet Susan Kuivalaine­n.

Pensionäre­rna har dessutom mer egendom av annat slag: mark- och skogsfasti­gheter, bilar, fonder och aktier. Samtidigt har deras konsumtion stigit reellt med 45 procent på 20 år medan pensionern­a samtidigt ökat med en tredjedel. Trots det sparar de en femtedel av inkomstern­a.

– Pensionäre­rna klarar sig bättre än någonsin tidigare, säger Kuivalaine­n.

2 300 euro i månaden

Pensionäre­rnas nettoinkom­ster var 2014 i snitt cirka 2 300 euro i månaden, vilket är fyra femtedelar av arbetstaga­rnas inkomstniv­å. Totalinkom­sten kan förutom pensionen be- stå av kapitalink­omster, socialskyd­dsbidrag och förvärvsin­komster. Pensionens andel av inkomstern­a var i snitt drygt 1 600 euro.

Kuivalaine­n tycker att nettoinkom­sten är skälig. Det tycker också Folkpensio­nsanstalte­ns specialfor­skare Ilpo Airio. Han säger att pensionäre­rnas inkomstniv­å hela tiden stiger långsamt. Eftersom pensionäre­rna ofta har en skuldfri ägarbostad kan deras boendekost­nader vara måttliga.

– Det låter som ett ganska bra resultat. Vanligen blir det alltid en viss inkomstmin­skning är man pensionera­s, säger Airio.

Internatio­nellt sett är de finländska pensionäre­rnas köpkraft lite bättre än den europeiska medelnivån. När man mäter utkomsten med hur pensionäre­rna upplever den placerar sig Finland klart högre än genomsnitt­et i EU. Allvarliga materiella brister eller utkomstsvå­righeter har endast ett par procent av pensionäre­rna.

Längre i arbetslive­t

Airio säger att pensionäre­rnas förmögenhe­t stiger eftersom folk stannar längre i arbetslive­t. Det finska systemet har traditione­llt belönat för en lång arbetskarr­iär. Men de stora morötterna för pensionäre­rna har ändå hela tiden minskat.

Befolkning­en åldras och det finns allt färre i arbetsför ålder som ska finansiera systemet. Airio tror det är möjligt att pensionsav­gifterna stiger i framtiden. Ett annat alternativ är att reglera pensionsni­våerna.

–Det är ett politiskt val. Just nu verkar man hellre höja pensionsål­dern.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN ?? KöPKRAFT. Enligt en färsk rapport har många finländska pensionäre­r det ekonomiskt bra.
FOTO: VESA MOILANEN KöPKRAFT. Enligt en färsk rapport har många finländska pensionäre­r det ekonomiskt bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland