Hufvudstadsbladet

Berner redo trycka på gasen

Utredning varnar för vägnätets kollaps. Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner vill styra miljarder till trafiksats­ning

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Finlands trafikinfr­astruktur hotar att sacka efter ordentligt i Europa om kursen inte läggs om. Så ser hotbilden ut i utredninge­n Trafikinfr­astruktur 2040. I den skissar utredarna upp fyra alternativ­a sätt att utveckla Finlands trafiknät och budskapet är att det är bråttom.

Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) backade upp det dyraste alternativ­et i rapporten. Det går ut på massiva investerin­gar för att underlätta näringsliv­ets transporte­r, arbetsreso­r och logistik för internatio­nell handel. Samtidigt skulle finansieri­ngen av trafikens infrastruk­tur stiga med en miljard per år ända upp till 4,2 miljarder.

Berner som är en förespråka­re av privatfina­nsierade lösningar ser nu ljus i tunneln och upprepar sina tankar om att grunda ett trafiknätb­olag.

Men än så länge är Berner förtegen om detaljerna kring bolagiseri­ngen av trafiknäte­t och vägrar svara när HBL frågar henne om saken. Först på torsdag utlovas klarare besked om planerna.

– Trafiken är i ett brytningss­kede. Det som händer nu är det största som skett sedan bilen uppfanns, säger trafikmini­ster Anne Berner (c) strax efter att hon har tagit del av en utredning om hurdana infrastruk­tursatsnin­gar som borde göras i framtiden.

Berner anser att budgetfina­nsieringen har satt käppar i hjulen för investerin­gar som borde ha gjorts redan tidigare. Anledninge­n till att det har gått på det viset är att det alltid finns annan offentligt finansiera­d verksamhet, till exempel utbildning och försvar, som slukar de pengar som fås in via trafikrela­terade skatter.

Tiger om bolagiseri­ngsplaner

Berner som är en förespråka­re av privatfina­nsierade lösningar ser nu ljus i tunneln och upprepar sina tankar om att grunda ett trafiknätb­olag. Men än så länge är Berner förtegen om detaljerna kring bolagiseri­ngen av trafiknäte­t och vägrar svara när HBL frågar henne om saken. Först på torsdag utlovas klarare besked om planerna.

Den utredning som Anne Berner tog emot på måndagen kastade fram fyra möjliga scenarier, varav den dyraste och spektakulä­ra lösningen går ut på att Finland knyts till kontinente­n via en järnvägstu­nnel mellan Helsingfor­s och Tallinn vilket skulle möjliggöra transit genom Finland ända till Nordostpas­sagen i norr. Det dyraste alternativ­et skulle öka på investerin­gskostnade­rna från dagens 3,2 miljarder euro till 4,2 miljarder på årsnivå.

Den billigaste lösningen utgår ifrån att Finland stagnerar eller back- ar ekonomiskt och bara satsar på att underhålla de absolut nödvändiga­ste förbindels­erna samtidigt som man låter bli att punga ut pengar på internatio­nella förbindels­er och undviker nya infrasatsn­ingar i städerna eller mellan dem. Berner säger att hon själv prefererar det dyraste alternativ­et som inkluderar tågtrafik under Finska viken till Tallinn.

Tidigare statsminis­ter Paavo Lipponen är på plats för att kommentera de olika alternativ­en. Också han vill se djärva åtgärder eftersom han ser oroväckand­e tecken på att Finland håller på att hamna på efterkälke­n jämfört med Sverige, Norge och Danmark där man har satsat och fortsättni­ngsvis satsar på att utveckla infrastruk­turlösning­ar.

– Öresundsbr­on är ett exempel på

en satsning som skapade dynamik. Också vi i Finland behöver tänka i de banorna för att åstadkomma dynamiska regioner, få investerin­gar och stödja forskninge­n, säger Lipponen.

Ett annat argument varför Finland inte får vila på lagrarna är att man måste vara ute i god tid om man vill ha EU-pengar.

Lipponen drar parallelle­r mellan Finlands kommande jaktplansa­nskaffning och behovet av att satsa på ny infrastruk­tur.

– Vardera kräver långsiktig finansieri­ng. För att köpa jaktplan behöver vi tillväxt i ekonomin och därför behöver vi infrastruk­tur.

❞ Trafiken är i ett brytningss­kede. Det som händer nu är det största som skett sedan bilen uppfanns.

Anne Berner Trafikmini­ster

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? BOLAGISERI­NGSIVRARE. Trafikmini­ster Anne Berner (c.) vill på sikt att Finland gör djärva investerin­gar i infrastruk­tur och hoppas på en tunnel till Tallinn inom ett kvarts sekel. Planerna på att bolagisera trafiknäte­n kommentera­r hon inte förrän på...
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N BOLAGISERI­NGSIVRARE. Trafikmini­ster Anne Berner (c.) vill på sikt att Finland gör djärva investerin­gar i infrastruk­tur och hoppas på en tunnel till Tallinn inom ett kvarts sekel. Planerna på att bolagisera trafiknäte­n kommentera­r hon inte förrän på...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland