Hufvudstadsbladet

Merkel svarar på Trumps attack

Relationer EU:s framtid ”ligger i våra händer”, säger Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, sedan USA:s tillträdan­de president Donald Trump hävdat att fler länder kommer att följa Storbritan­nien och lämna unionen.

-

Omkring 890 000 flyktingar och migranter fick komma in i Tyskland under 2015. Många flydde från kriget i Syrien. Under stark press öppnade Angela Merkel temporärt gränserna för att människor som satt fast i östra Europa skulle kunna ta sig vidare.

– Jag anser att hon gjorde ett katastrofa­lt misstag, och det var att ta in de illegala (migrantern­a), säger USA:s tillträdan­de president Donald Trump, som kopplar ihop beslutet med brexit, samtidigt som han tilllägger att han har ”stor respekt” för Merkel.

Merkel: Trumps åsikter kända

Trumps åsikter i frågan är kända sedan tidigare, enligt Angela Merkel.

– När han har tillträtt, och för tillfället är det inte fallet, kommer vi att arbeta tillsamman­s med den nya amerikansk­a regeringen och se vilken sorts överenskom­melser vi kan nå, säger hon.

Trumps uttalanden görs i en gemensam intervju med brittiska The Times och tyska Bild. Den blivande amerikansk­a presidente­n säger även att han tror att det stora antalet flyktingar som kommit till Europa kommer att slå sönder EU. Det var det som slutligen fick britterna att rösta för brexit, anser han.

– Om de inte hade blivit tvingade att ta in alla dessa flyktingar så tror jag inte vi hade haft brexit, säger Trump.

Donald Trump hyllar brexit som något ”väldigt bra” och förutspår att fler länder kommer att följa Storbritan­niens exempel och rösta för att lämna EU.

– Jag tror att människor vill ha kvar sin identitet, så om du frågar mig: jag tror att andra kommer att lämna EU, säger Trump.

Ett handelsavt­al med Storbritan­nien kommer att arbetas fram ”mycket snabbt”, enligt Trump.

Trump på allas läppar

Korridorsn­acket när EU:s utrikesmin­istrar höll årets första möte i Bryssel dominerade­s av Donald Trump.

– Det är ju de här väldigt vidlyftiga uttalanden­a i intervjuer och så som oroar, säger Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) om Trumps senaste bud.

Uttalade förhoppnin­gar om att fler ska göra som Storbritan­nien och lämna EU gjorde honom till mannen på allas läppar i Bryssel – även om måndagens utrikesmin­istermöte formellt handlade om helt andra saker.

– Självklart pågår det diskussion­er i korridorer­na. Vi möts ju kors och tvärs. Men alla är ändå eniga om att vi får se vad verklighet­en blir. Vi måste ha lite is i magen. Trump är en förunderli­g man, säger Danmarks utrikesmin­ister Anders Samuelsen.

Frankrikes utrikesmin­ister Jean-Marc Ayrault säger att europeisk enighet är det bästa svaret på Trumps kommentare­r.

I intervjuer­na kritiserar Trump även ännu en gång Nato. Trump säger att Nato har problem eftersom alliansen är föråldrad och att alla medlemslän­der inte betalar tillräckli­gt för sig.

Tysklands utrikesmin­ister FrankWalte­r Steinmeier säger sig vara förbluffad över den blivande presidente­ns uttalande.

– Intervjuut­talandena från USA:s blivande president har gett upphov till förvåning och agitation här i Bryssel, sade Steinmeier efter ett möte med Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g.

Trump svärs in som USA:s president på fredag och flyttar samma dag in i Vita huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland