Hufvudstadsbladet

Klarare regler för parkering i Esbo

- NICLAS LöNNQVIST

Esbo stad vill ha klarare regler för parkering av fordon. I framtiden kommer bland annat parkerings­förbudszon­er att slopas.

Esbo stadsstyre­lse godkände i går ett utveckling­sprogram för parkering av fordon av i staden. Det här innebär bland annat att man i tätt bebyggda områden går in för avgiftsbel­agd parkering.

– Vi vill ha en klarare struktur för parkering i Esbo. Det ska bli glasklart var och hur man kan parkera. Prissättni­ngen för parkering och hur mycket pengar vi räknar med av få in klarnar i ett senare skede. Vi vill försäkra oss om att efterfråga­n och utbud av parkering möts, säger Esbo stads tekniska direktör Olli Isotalo.

Nu är parkering vid gator i Esbo gratis, men med tidsbegrän­sning från 15 minuter till 24 timmar. I södra Esbo finns parkerings­förbudszon­er, vilket betyder att parkering är förbjuden förutom på de gator där man skyltat att parkering är tillåten. Det här förorsakar ofta problem för de som besöker stadsdelar eftersom skyltninge­n för parkerings­förbudszon­er sker enbart vid infartsväg­arna. Esbo stad planerar att slopa skyltninge­n för parkerings­förbudszon och i stället klarare märka ut platser där parkerings­förbud råder.

En fråga som politiker i Esbo stad i framtiden måste lösa är om man ska vika dyr tomtmark vid metrobanan för bostäder eller anslutning­sparkering.

❞ Det ska bli glasklart var och hur man kan parkera.

Olli Isotalo Teknisk direktör

 ?? FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/AMANDA ENGLUND ?? PARKERINGS­FöRBUDSZON. Den här skylten försvinner i framtiden i Esbo.
FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/AMANDA ENGLUND PARKERINGS­FöRBUDSZON. Den här skylten försvinner i framtiden i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland