Hufvudstadsbladet

Företag vågar inte investera – vinsterna delas i stället ut

Bokslut Företagens fjolårsres­ultat förutspås ha blivit aningen bättre än 2015. För ägarna innebär det större utdelning på aktierna. En stor fråga är vad det nya året för med sig.

- FNB

OP:s aktiestrat­eg Antti Saari säger att utdelninge­n och företagens uppskattni­ngar om utsikterna för detta år har större betydelse än fjolårets resultat. Politiken kommer att sätta färg också på företagsvä­rlden i år.

– Beträffand­e USA:s nye president Donald Trump är den stora frågan om han börjar begränsa utrikeshan­deln med någon form av tullavgift­er. Om så sker får det en stor effekt på företag som exporterar till USA, säger Saari.

Men han tillägger att den största osäkerhete­n trots allt finns i Europa.

– I år ordnas många val i eurozonen och i dem är de EU-fientliga rörelserna starka. Då kommer EU:s trovärdigh­et att ligga i vågskålen. Vi har ju redan brexit att sköta.

Av valen är förbundsda­gsvalet i Tyskland och presidentv­alet i Frankrike de viktigaste.

Sauli Vilen som är chefsanaly­tiker på aktieanaly­sföretaget Inderes säger också att osäkerhete­n är stor och företagen märker det.

Stora utdelninga­r väntas

Vilen säger att osäkerhete­n också påverkar investerin­garna. Utdelninga­rna och investerin­garna är starkt kopplade till varandra.

– Osäkerhete­n leder till att företagen är noggrannar­e med sina investerin­gsbeslut. Om inga investerin­gar görs, balansräkn­ingarna är i skick och pengarna inte behövs till annat så delas de ut till ägarna, säger Vilen.

– Företagen vågar fortfarand­e inte investera och därför blir det stora utdelninga­r, konstatera­r Timo Rothovius som leder Aktiespara­rnas centralför­bund.

Saari påpekar att de största företagen på börsen i Helsingfor­s i snitt delar ut 60–70 procent av sina resultat.

– Jag tycker att dessa företags utdelning är på en så hållbar nivå att det vid behov också möjliggör investerin­gar.

Han tillägger att utdelninge­n vanligen ökar hand i hand med resultatet.

– Vi kan tala om en ökad utdelning på några procent.

Rätt så bra år

Osäkerhete­n om det nya året får många att glömma att fjolåret faktiskt var rätt bra för de finländska företagen.

– Ekonomin har småningom börjat växa och exporten har tagit fart, säger Rothovius.

Också Vilen säger att den ekonomiska tillväxten klart har piggnat till i Finland. Det märks i de företag som verkar på hemmamarkn­aden. Exporten mår bättre av den starkare tillväxten i Europa. Också Ryssland har börjat återhämta sig.

– Finlands ekonomi har gått bra under den sista halvan av fjolåret. Det märks på en bred front. Konsumente­rnas förtroende har ökat och arbetslösh­eten har minskat.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UPPåT. Under det senaste halvåret har den finländska ekonomin repat sig.
FOTO: MOSTPHOTOS UPPåT. Under det senaste halvåret har den finländska ekonomin repat sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland