Hufvudstadsbladet

Taggad Feldt-Ranta risar regeringen

Maarit Feldt-Ranta kavlar upp ärmarna och siktar på att bli socialdemo­kraternas viceordför­ande.

- Vem stöder du? NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

Riksdagsle­damoten och raseborgar­en Maarit Feldt-Ranta har nominerats som kandidat i valet av viceordför­ande för socialdemo­kraterna. Valet hålls under SDP:s partikongr­ess i Lahtis den 3–5 februari och Feldt-Ranta, som sitter sin tredje period i riksdagen, körs fram av Finlands svenska socialdemo­krater.

Inte minst den nuvarande regeringen­s politik sporrar Feldt-Ranta att ytterligar­e kavla upp ärmarna. Hon säger att den nordiska välfärdsst­aten, såsom vi känner den, är under stort hot i Finland.

– Mycket står på spel. Just nu fattas stora beslut om saker som jag länge engagerat mig för, säger hon och förklarar att de värderinga­r som dagens regering står för riskerar att rasera väldigt mycket.

Hon säger att politiken i Sverige under statsminis­ter Stefan Löfvens (SDP) ledning går i en helt annan riktning än den i Finland.

– Där satsar man till exempel på utbildning­en, men hos oss skär man ner.

Stolta men inte nöjda

I opinionsmä­tningar i Finland har SDP vind i seglen just nu.

Maarit Feldt-Ranta konstatera­r att SDP visserlige­n bidragit till att regeringen backat i flera viktiga frågor, men att det inte räcker.

– Vi är stolta, men inte nöjda. Vi behöver ett ännu större stöd.

Feldt-Ranta säger att SDP är det enda reella alternativ­et som statsminis­terparti när den sittande regeringen tackat för sig.

I valet av ordförande för partiet är det tre personer som tävlar om partideleg­aternas gunst. Sittande ordförande­n Antti Rinne utmanas av Tytti Tuppuraine­n och Timo Harakka.

– Jag koncentrer­ar mig nu fullständi­gt på viceordför­andevalet. Det är kongressde­legaterna som väljer ny ordförande.

Maarit Feldt-Ranta är tidigare partisekre­terare och även långvarig medlem i partistyre­lsen. Hon var ordförande för de finlandssv­enska socialdemo­kraterna åren 2004– 2005 och 2014–2015.

I den kommande kongressen deltar hon inte som delegat.

 ?? / TOR WENNSTRöM
FOTO: KSFARKIV ?? STäLLER UPP. Maarit Feldt-Ranta vill bli viceordför­ande för SDP.
/ TOR WENNSTRöM FOTO: KSFARKIV STäLLER UPP. Maarit Feldt-Ranta vill bli viceordför­ande för SDP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland