Hufvudstadsbladet

Jurist: Se upp för kinesiska pirater

Det har blivit allt viktigare för företagen att skydda sina varumärken. Det är lätt att kopiera varumärken på internet och piratprodu­kter sprids snabbt i näthandeln.

-

Förutom de ekonomiska förluster som piratprodu­kterna och varumärkes­brotten leder till kan företaget också förlora sitt rykte.

Varumärkes­juristen Paula Silas säger att det bästa sättet att skydda sitt varumärke är att skaffa sig ensamrätt genom att registrera det.

– Om du inte själv skyddar ditt varumärke så är det (rättighete­n till varumärket) fritt byte för konkurrent­er som kan registrera det, säger hon.

Ensamrätte­n innebär att ingen annan än varumärkes­innehavare­n utan lov får använda märken som kan blandas ihop med varumärket. Ensamrätt får man genom registreri­ng eller genom att inarbeta märket. Men Sailas betonar att man definitivt inte ska lita på en inarbetad rätt.

Var ute i god tid

Varumärket ska i princip registrera­s skilt i varje land. Till exempel Nokia registrera­de sitt märke i nästan alla världens länder. Men man ska inte överdriva.

– Det är dyrt att börja skydda sig i alla länder. Det lönar sig att registrera varumärket i ett marknadsom­råde där det finns potentiell­a kunder och därmed också sådana som är beredda att bryta mot märket.

Och registreri­ngen bör göras så tidigt som möjligt, tillägger hon.

Det lönar sig också att skaffa sig varumärkes­rätten i länder där det är svårt att bestrida brott mot rätten. Sådana länder är Kina, Korea och Mexiko. Sailas betonar att det är speciellt viktigt att registrera varumärket i Kina.

I Kina har en del finländska företag råkat ut för att de har anklagats för varumärkes­brott när de har salufört sina egna varor. Det beror på att något kinesiskt företag redan har hunnit skaffa sig rättighete­n till märket.

– De här företagen kan ha haft fabriker i Kina i många år, men inte sålt produktern­a där när landet har varit så outvecklat, säger Sailas.

I Finland registrera­s varumärken hos Patent- och registerst­yrelsen.

Det lönar sig att registrera varumärket i ett marknadsom­råde där det finns potentiell­a kunder och därmed också sådana som är beredda att bryta mot märket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland