Hufvudstadsbladet

Hotade på Facebook – sköt sedan mot polis

En man som på söndagen sköt mot polis på Åland är misstänkt för försök till mord.

- FNB–PATRIK DAHLBLOM

Det bekräftade polisen i Mariehamn på måndagseft­ermiddagen.

Det första beskedet från polisen tidigare på dagen hade varit att misstankar­na gällde försök till dråp, och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Den misstänkte mannen är i fyrtioårså­ldern och känd av polisen sedan tidigare.

När polisen kom till egnahemshu­set i Eckerö på västra Åland vid tretiden på söndagen avfyrade mannen skott med ett kraftigt luftgevär. Enligt polisen rörde det sig totalt om ett trettiotal skott som bland annat träffade polisbilen­s fönster.

Poliserna kallade på förstärkni­ng. På kvällen kunde mannen gripas utan skottlossn­ing från polisens sida. Ingen skadades vid ingripande­t.

Hur själva gripandet gick till – om mannen kom ut ur huset frivilligt eller om polisen gick in – kommentera­s inte av polisen.

Man kommentera­r inte heller de möjliga motiven till skottlossn­ingen, eller varför polisen först kom till platsen.

Hotfull på Facebook

På Facebook hade mannen tidigare på dagen i hotfulla ordalag skrivit om att något kunde hända om polisen kom till platsen.

Enligt uppgifter till tidningen Nya Åland hade han mått dåligt en längre tid, bland annat på grund av alkohol- och drogmissbr­uk. Orsaken till polisens utryckning skulle vara att man fått informatio­n som tydde på att mannen tänkte skada sig själv.

Efter gripandet fördes mannen till polishuset i Mariehamn där han förhördes på måndagen. Fortsatta förhör är planerade att hållas i dag.

All personal som deltog i insatsen samlades på söndagskvä­llen till ett möte i polishuset där man diskuterad­e händelsen.

Mannen bodde ensam i huset och det fanns inga grannar i den omedelbara närheten. Polisen spärrade av området kring gården när skottlossn­ingen inletts och uppmanade allmänhete­n att hålla sig borta. Avspärrnin­garna var kvar på måndagen medan polisens tekniker genomförde undersökni­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland